Året som gick och året som kommer

När jag nu går till min hemsida för att skriva ett inlägg ser jag att det är nästan tre månader sedan sist. Det beror inte på att det har saknats saker att skriva om, utan speglar en höst som varit extremt intensiv och som därför tvingat mig att prioritera. Hösten har också fungerat som en påminnelse om att jag, trots att 2021 var det första året som jag arbetade heltid sedan jag blev sjukskriven för utmattningssyndrom, fortfarande behöver vara vaksam. Under hösten blinkade flera varningssignaler, och hade det inte varit för mina tidigare erfarenheter hade det kunnat gå illa. Efter en något lugnare period och ledighet över helgerna känner jag dock att energin börjar återkomma.

Om jag ser tillbaka på det gångna året är det annars med blandade känslor. Liksom många andra ser jag på 2021 lite som ett förlorat år, tack vare den pandemi som aldrig tycks släppa greppet. Samtidigt var det skönt att arbeta heltid igen, om än inte lika intensivt som förr. Överlag var det arbetsmässigt också ett bra år. Inte minst roligt var det att tre av mina (tidigare) doktorander disputerade under året. Först ut var Peter Dahlgren (biträdande handledare), som i januari försvarade sin avhandling Media Echo Chambers: Selective Exposure and Confirmation Bias in Media Use, and its Consequences for Political Polarization. Bara några veckor sedan försvarade Per Oleskog Tryggvason (huvudhandledare) sin avhandling Under the Influence? Understanding Media’s Coverage of Opinion Polls and their Effects on Citizens and Politicians. Sedan avrundade Nora Theorin (huvudhandledare) då hon hon i slutet av november försvarade sin avhandling Us versus Them and the Role of the Media. The Influence of Media on Attitudes Toward Migration in Europe. Samtliga tre avhandlingar är mycket läsvärda, och det är otroligt roligt att som handledare få vara med under hela processen och följa dem fram till disputationen. Även om den egna rollen inte ska överdrivas är det inte utan att man känner viss stolthet!

Även publikationsmässigt blev 2021 ett mycket bra år. Inte minst roligt var det att antologin Media and Public Attitudes Toward Migration in Europe: A Comparative Approach släpptes under sommaren. Den är i högsta grad aktuell både i Sverige och andra europeiska länder, givet alla de myter som finns om hur medierna bevakar invandring och hur viktig mediernas bevakning är för att förstå människors uppfattningar om och attityder till invandring (läs mer här). Vid sidan av den boken, som jag var medredaktör för, publicerade jag under året fem bokkapitel, tio tidskriftsartiklar, och en rapport:

– Cardenal, Ana S., Castro, Laia, Schemer, Christian, Strömbäck, Jesper, Stepinska, Agnieszka, de Vreese, Claes & Van Aelst, Peter (2021). Divided we trust? The role of polarization on rally-around-the-flag effects during the COVID–19 crisis. In P. Van Aels & Jay G. Blumler (Eds.), Political communication in the time of Coronavirus (pp. 157–173). London: Routledge.

– Theorin, Nora & Strömbäck, Jesper (2021). Medier och invandring. In Darvishpour, Mehrdad & Westin, Charles (Eds.), Migration och etnicitet. Perspektiv på mångfald i Sverige (pp. 429–449). Lund: Studentlitteratur.

– Strömbäck, Jesper, Meltzer, Christine E., Eberl, Jakob-Moritz, Schemer, Christian & Boomgaarden, Hajo G. (2021). Setting the Stage: Understanding Media Discourses About and Public Attitudes Toward Migration in Europe. In Strömbäck, Jesper, Meltzer, Christine E., Eberl, Jakob-Moritz, Schemer, Christian & Boomgaarden, Hajo G. (Eds.) Media and Public Attitudes Toward Migration in Europe. A Comparative Approach (pp. 3–27). London: Routledge.

– Strömbäck, Jesper, Meltzer, Christine E., Eberl, Jakob-Moritz, Boomgaarden, Hajo G., & Schemer, Christian (2021). Summary and Conclusions: Media Discourses about and Public Attitudes Toward Migration Within and Into Europe. In Strömbäck, Jesper, Meltzer, Christine E., Eberl, Jakob-Moritz, Schemer, Christian & Boomgaarden, Hajo G. (Eds.), Media and Public Attitudes Toward Migration in Europe. A Comparative Approach (pp. 211–229). London: Routledge.

– Oscarsson, Henrik, Strömbäck, Jesper & Jönsson, Erik (2021). Svenska klimatförnekare. In Andersson, Ulrika, Carlander, Anders, Grusell, Marie & Öhberg, Patrik (Eds.), Ingen anledning till oro? (pp. 235–248). Göteborg: SOM-institutet.

– Theocharis, Yannis, Cardenal, ana, Jin, Soyeon, Aalberg, Toril, Hopmann, David Nicolas, Strömbäck, Jesper, Castro, Laia, Esser, Frank, Van Aelst, Peter, de Vreese, Claes, Corbu, Nicoleta, Koc-Michalska, Karolina, Matthes, Jörg, Schemer, Christian, Sheafer, Tamir, Splendore, Sergio, Stanyer, James, Stepinska, Agnieszka & Stetka, Vaclav (2021). Does the platform matter? Social media and COVID-19 conspiracy theory beliefs in 17 countries. New Media &Society, online early.

– Strömbäck, Jesper (2021). Media-centric or politics-centric political communication research? Some reflections. Political Communication, online early.

– Van Aelst, Peter, Toth, Fanni, Castro, Laia, Stetka, Vaclav, de Vreese, Claes, Aalberg, Toril, Cardenal, Ana Sofia, Corbu, Nicoleta, Esser, Frank, Hopmann, David Nicolas, Koc-Michalska, Karolina, Matthes, Jörg, Schemer, Christian, Sheafer, Tamir, Splendore, Sergio, Stanyer, James, Stepinska, Agnieszka, Strömbäck, Jesper & Theocharis, Yannis (2021). Does a Crisis Change News Habits? A Comparative Study of the Effects of COVID-19 on News Media Use in 17 European Countries. Digital Journalism, online early.

– Damstra, Alyt, Vliegenthart, Rens, Boomgaarden, Hajo, Glüer, Kathrin, Lindgren, Elina, Strömbäck, Jesper & Tsfati, Yariv (2021). Knowledge and the News: An Investigation of the Relation Between News Use, News Avoidance, and the Presence of (Mis)beliefs. International Journal of Press/Politics, online early.

– Castro, Laia, Strömbäck, Jesper, Esser, Frank, Van Aelst, Peter, de Vreese, Claes, Aalberg, Toril, Cardenal, Ana S., Corbu, Nicoleta, Hopmann, David Nicolas, Koc-Michalska, Karolina, Matthes, Jörg, Schemer, Christian, Sheafer, Tamir, Splendore, Sergio, Stanyer, James, Stepinska, Agnieszka, Stetka, Vaclav & theocharis, Yannis (2021). Navigating High-Choice European Political Information Environments: A Comparative Analysis of News User Profiles and Political Knowledge. International Journal of Press/Politics, online early.

– Theorin, Nora, Meltzer, Christine E., Galyga, Sebastian, Strömbäck, Jesper, Schemer, Christian, Eberl, Jakob-Moritz, Lind, Fabienne, Heidenreich, Tobias & Boomgaarden, Hajo (2021). Does News Frame Affect Free Movement Attitudes? A Comparative Analysis. Journalism & Mass Communication Quarterly, online early.

– Damstra, Alyt, Boomgaarden, Hajo G., Broda, Elena, Lindgren, Elina, Strömbäck, Jesper, Tsfati, Yariv & Vliegenthart, Rens (2021). What does fake look like? A review of the literature on intentional deception in the news and on social media. Journalism Studies, 22(14), 1947–1963.

– Meltzer, Christine E., Eberl, Jakob-Moritz, Theorin, Nora, Heidenreich, Tobias, Strömbäck, Jesper, Boomgaarden, Hajo G., & Schemer, Christian (2021). Media Effects on Policy Preferences Toward Free Movement: Evidence from Five EU Member States. Journal of Ethnic and Migration Studies, 47(15), 3390–3408.

– Andersen, Kim & Strömbäck, Jesper (2021). Media Platforms and Political Learning: The Democratic Challenge of News Consumption on Computers and Mobile Devices. International Journal of Communication, 15, 300–319.

– Shehata, Adam & Strömbäck, Jesper (2021). Learning Political News from Social Media: Network Media Logic and Current Affairs News Learning in a High-Choice Media Environment. Communication Research, 48(1), 125–147.

– Strömbäck, Jesper (2021). Media trust in Europe: Breaking news and polarized views. Brussels: European Liberal Forum.

Till detta kommer att jag varannan vecka skriver krönikor i Borås Tidning (samtliga finns här). Överlag känner jag mig därför ganska nöjd med vad jag har åstadkommit.

Om jag tittar framåt mot 2022 kommer det självklart att präglas av valet i september. Just nu pågår olika diskussioner om vilka studier vi ska göra, och en del frågetecken kvarstår, men utan tvekan kommer jag tillsammans med olika kollegor genomföra olika studier av såväl mediernas bevakning som av opinionen och opinionsutvecklingen under valrörelsen. Annars kommer året fortsatt att präglas av det pågående forskningsprojektet om Kunskapsresistens: Orsaker, konsekvenser, motmedel. Bland annat kommer vi under året att släppa antologin Knowledge Resistance in High-Choice Information Environments, som jag är redaktör för tillsammans med Åsa Wikforss, Kathrin Glüer, Torun Lindholm och Henrik Oscarsson. Arbetet med den har pågått under ett par år, och jag ser verkligen fram emot att den ska komma i tryck! Kopplat till detta planerar jag under året att fokusera mer på att försöka förstå konspiratoriskt tänkande, dess orsaker och effekter.

Samtidigt inser jag att jag måste vara fortsatt vaksam och inte arbeta för mycket. Av tidigare skälet kommer jag vara mycket restriktiv med att hålla externa föreläsningar och medverka i olika medier. Som tidigare sjukskriven för utmattningssyndrom betraktar jag mig som en ”nykter arbetsnarkoman”, och det sista jag vill är att trilla dit igen. Hälsan, familjen och vännerna måste alltid komma först. Hur jag kommer att klara den balansgången återstår att se.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Mer personligt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s