Ny rapport: Sverige ett av världens främsta länder

Åtminstone ända sedan den så kallade flyktingkrisen har ett återkommande tema i den politiska debatten – inte minst på digitala och sociala medier – varit att Sverige är ett land som står inför eller har drabbats av någon form av systemkollaps eller som ett land i förfall och med enormt stora problem. Inte minst är det många på den politiska högerkanten som hävdar detta. Det är dessutom inte bara Sverigedemokrater, som i likhet med auktoritära högerpopulister i andra länder, försöker framställa situationen som om kris och kaos råder. I allt högre utsträckning hörs liknande tongångar från Moderater och Kristdemokrater. De återkommande SOM-undersökningarna visar samtidigt att det ända sedan 2015 varit en majoritet som svarar att de upplever att utvecklingen i Sverige går i fel riktning.

I viss utsträckning kan denna framställningen av Sverige som ett land med enormt stora problem ses som naturlig: i alla tider försöker oppositionen (oavsett färg) framställa utvecklingen som om den går åt fel håll medan regeringsparti(er) försöker framställa den som om den går i rätt riktning. Samtidigt är det viktigt att all politisk argumentation bygger på korrekta fakta och att skilja mellan åsikter och fakta. För att citera ett klassiskt citat av den amerikanske ambassadören och senatorn Daniel Patrick Moynihan: var och en har rätt till sina egna åsikter, men inte till sina egna fakta.

Frågan är därmed vad som är fakta, bortom den politiska kampen om verklighetsbilden. På uppdrag av tankesmedjan Futurion har jag undersökt detta, och idag presenterades resultaten i rapporten Bortom kampen om verklighetsbilden – Sverige i en internationell jämförelse. Rapporten bygger på en genomgång av totalt 49 internationellt jämförande index och rankingar som handlar om allt från demokrati och mänskliga fri- och rättigheter, mänsklig utveckling, jämställdhet och social rättvisa till ekonomi, konkurrenskraft och företagande, ekologisk och socialt hållbar utveckling samt välmående och bidrag till världen. Samtliga har tagits fram av etablerade organisationer, och har en väsentlig fördel i en tid när debatten allt mer handlar om verklighetsbilden: inget av dessa index och rankingar har tagits fram för att gynna eller missgynna vare sig Sverige som land eller oppositionen alternativt regeringen. I den meningen är de helt oberoende av den svenska politiska debatten.

Resultatet är entydigt, och visar att Sverige återkommande rankas som ett av världens främsta länder. I sex index rankas Sverige som det främsta landet, i totalt 27 som ett av världens fem främsta länder, och i totalt 42 index som ett av världens tio främsta länder. Viktigt att också att notera den bredd som utmärker de rankingar där Sverige rankas som ett av världens främsta länder. Det är inte bara på något enskilt område Sverige rankas som ledande: på område efter område tillhör Sverige de främsta länderna.

Med andra ord finns det inget stöd för en politisk retorik som går ut på att framställa Sverige som ett land med enormt stora problem. Därmed inte sagt att problem saknas. Klimatförändringar och hur Sverige ska anpassa sig till ett förändrat klimat, den grova brottsligheten, brister inom skola, sjukvård och psykiatri, finansieringen av framtidens välfärdssystem, den åldrande befolkningen, en allt osäkrare omvärld, integrationen av invandrade, elförsörjningen och kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden är bara några av dessa. Inget av detta är dock unikt för Sverige: alla länder har problem.

Mot den här bakgrunden bör det ses som desinformation – falsk och/eller missvisande information – att påstå att Sverige skulle vara ett land i förfall, i en djup kris, med enormt stora problem. Likt all annan desinformation bör sådan desinformation bemötas med fakta, och fakta är att Sverige trots de problem som finns regelmässigt rankas som ett av världens främsta länder.

För den som vill läsa mer kan hela rapporten laddas ner här.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer, Svensk politik och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s