Året som gick och året som kommer

9781138654792Så har 2016 lagts till handlingarna. Ur ett demokratiskt perspektiv var det ett år som bjöd på många motgångar. Jag tänker då framförallt på populismens och nationalismens frammarsch, framgångarna för dem som tror på att isolera sig från och bygga murar mot omvärlden, och på hur demokratiska fri- och rättigheter utmanas och inskränks världen över. Brexit och valen av Donald Trump och Rodrigo Duerte till ny amerikansk respektive filippinsk president är bara några exempel. Att EU tycks allt mer inriktat mot att bygga murar mot omvärlden och ovilligt att markera mot länder som bryter mot demokratiska fri-och rättigheter, samtidigt som kriget i Syrien fortsätter och Ryssland och Kina flyttar fram sina positioner, är ytterligare några. På hemmaplan finns det också starka skäl att vara orolig för den fortsatta normaliseringen av Sverigedemokraterna. Utmaningarna mot demokratin och det öppna samhället finns inte bara internationellt. I hög grad finns de också i Sverige.

Privat och professionellt var 2016 ett omtumlande år, inte minst eftersom jag lämnade Sundsvall och min professur vid Mittuniversitetet till förmån för Partille och Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet. Att bryta upp är ofta nyttigt, men det tar mycket kraft och energi. Nu känns det dock som om jag har landat i Göteborg, och det känns fantastiskt bra! JMG är en väldigt stark forskningsmiljö med många väldigt duktiga forskare och lärare, och jag trivs verkligen och ser fram emot att fortsätta vara en del i utvecklingen av såväl forskningen som undervisningen.

Utan-invandring_front-Hi2016 var också omtumlande eftersom jag släppte  Utan invandring stannar Sverige. Som boken redovisar visar forskning att invandring i allt väsentligt bidrar till att stärka och utveckla Sverige socialt, kulturellt och ekonomiskt. Även om invandring kortsiktigt och när det sker en kraftig ökning – som hösten 2015 – kan innebära utmaningar och problem så är invandring i allt väsentligt en tillgång för Sverige och de som invandrar en resurs. Så har det varit historiskt och så är det idag. Att boken i dagens opinionsklimat skulle vara kontroversiell anade jag, men jag var ändå inte helt förberedd på de reaktioner som jag fått ta emot. Inte heller på hur svårt – närmast omöjligt – det ibland tycks vara att diskutera dessa frågor rationellt. En sak är uppenbar: skriver man en bok som går ut på att invandring är positiv får man både nya fiender och nya vänner. Jag är dock glad över att de flesta recensioner av boken har varit positiva och att boken har sålt bra, och jag hoppas att den även fortsättningsvis ska få stor spridning.

Om jag annars ser tillbaka på 2016 och mina egna insatser är jag i stort sett nöjd, även om tiden och energin inte alltid räckte så långt som jag hade önskat. Totalt sett blev det ett år då jag – ensam eller tillsammans med kollegor – publicerade en monografi, en antologi, tre tidskriftsartiklar och sexton bokkapitel:

– Strömbäck, Jesper (2016). Utan invandring stannar Sverige. Stockholm: Volante.

– Aalberg, Toril, Esser, Frank, Reinemann, Carsten, Strömbäck, Jesper & de Vreese, Claes H. (Eds.) (2016). Populist Political Communication in Europe. London: Routledge.

– Skovsgaard, Morten, Shehata, Adam & Strömbäck, Jesper (2016). Opportunity Structures for Selective Exposure: Investigating Selective Exposure and Learning in Swedish Election Campaigns Using Panel Survey Data. International Journal of Press/Politics 21(4), 527–546.

– Strömbäck, Jesper, Djerf-Pierre, Monika & Shehata, Adam (2016). A Question of Time? A Longitudinal Analysis of the Relationship between News Media Consumption and Political Trust. International Journal of Press/Politics 21(1), 88–110.

– Strömbäck, Jesper (2016). Does Public Service TV and the Intensity of the Political Information Environment Matter? Journalism Studies, online early.

– de Vreese, Claes, Reinemann, Carsten, Esser, Frank, Hopmann, David Nicolas, Aalberg, Toril, Van Aelst, Peter, Berganza, Rosa, Hubé, Nicolas, Legnante, Guido, Matthes, Jörg, Papathanassopoulos, Stylianos, Salgado, Susana, Sheafer, Tamir, Stanyer, James & Strömbäck, Jesper (2017). Conclusion: Assessing News Performance. In de Vreese, Claes, Esser, Frank & Hopmann, David Nicolas (Eds.), Comparing Political Journalism (pp. 168–183). New York: Routledge.

– Reinmann, Carsten, Scherr, Sebastian, Stanyer, James, Aalberg, Toril, Van Aelst, Peter, Berganza, Rosa, Esser, Frank, Hopmann, David Nicolas, Hubé, Nicolas, Legnante, Guido, Matthes, Jörg, Papathanassopoulos, Stylianos, Salgado, Susana, Sheafer, Tamir, Strömbäck, Jesper & de Vreese, Claes (2017). Cross-Conceptual Architecture of News. In de Vreese, Claes, Esser, Frank & Hopmann, David Nicolas (Eds.), Comparing Political Journalism (pp. 150–167). New York: Routledge.

– Salgado, Susana, Strömbäck, Jesper, Aalberg, Toril & Esser, Frank (2017). Interpretive Journalism. In de Vreese, Claes, Esser, Frank & Hopmann, David Nicolas (Eds.), Comparing Political Journalism (pp. 50–70). New York: Routledge.

– Aalberg, Toril, de Vreese, Claes & Strömbäck, Jesper (2017). Strategy and Game Framing. In de Vreese, Claes, Esser, Frank & Hopmann, David Nicolas (Eds.), Comparing Political Journalism (pp. 33–49). New York: Routledge.

– Esser, Frank, de Vreese, Claes, Hopmann, David Nicolas, Aalberg, Toril, Van Aelst, Peter, Berganza, Rosa, Hubé, Nicolas, Legnante, Guido, Matthes, Jörg, Papathanassopoulos, Stylianos, Reinemann, Carsten, Salgado, Susana, Sheafer, Tamir, Stanyer, James & Strömbäck, Jesper (2017). The Explanatory Logic: Factors That Shape Political News. In de Vreese, Claes, Esser, Frank & Hopmann, David Nicolas (Eds.), Comparing Political Journalism (pp. 22–32). New York: Routledge.

– Hopmann, David Nicolas, Esser, Frank, de Vreese, Claes, Aalberg, Toril, Van Aelst, Peter, Berganza, Rosa, Hubé, Nicolas, Legnante, Guido, Matthes, Jörg, Papathanassopoulos, Stylianos, Reinemann, Carsten, Salgado, Susana, Sheafer, Tamir, Stanyer, James & Strömbäck, Jesper (2017). How We Did It: Approach and Methods. In de Vreese, Claes, Esser, Frank & Hopmann, David Nicolas (Eds.), Comparing Political Journalism (pp. 10–21). New York: Routledge.

– De Vreese, Claes, Esser, Frank, Hopmann, David Nicolas, Aalberg, Toril, Van Aelst, Peter, Berganza, Rosa, Hubé, Nicolas, Legnante, Guido, Matthes, Jörg, Papathanassopoulos, Stylianos, Reinemann, Carsten, Salgado, Susana, Sheafer, Tamir, Stanyer, James & Strömbäck, Jesper (2017). Our Goal: Comparing News Performance. In de Vreese, Claes, Esser, Frank & Hopmann, David Nicolas (Eds.), Comparing Political Journalism (pp. 1–9). New York: Routledge.

– Stanyer, James, Salgado, Susana & Strömbäck, Jesper (2016). Populist Actors as Communicators or Political Actors as Populist Communicators: Cross-National Findings and Perspectives. In Aalberg, Toril, Esser, Frank, Reinemann, Carsten, Strömbäck, Jesper & de Vreese, Claes H. (Eds.), Populist Political Communication in Europe (pp. 353–364). London: Routledge.

– Strömbäck, Jesper, Jungar, Ann-Cathrine & Dahlberg, Stefan (2016). Sweden: No Longer a European Exception. In Aalberg, Toril, Esser, Frank, Reinemann, Carsten, Strömbäck, Jesper & de Vreese, Claes H. (Eds.), Populist Political Communication in Europe (pp. 68–81). London: Routledge.

– Reinemann, Carsten, Aalberg, Toril, Esser, Frank, Strömbäck, Jesper & de Vreese, Claes H. (2016). Populist Political Communication: Toward a Model of Its Causes, Forms, and Effects. In Aalberg, Toril, Esser, Frank, Reinemann, Carsten, Strömbäck, Jesper & de Vreese, Claes H. (Eds.), Populist Political Communication in Europe (pp. 12–25). London: Routledge.

– Strömbäck, Jesper (2016). Trots varningsklockor, inga tecken på försvagad social sammanhållning. In Ohlsson, Jonas, Oscarsson, Henrik & Solevid, Maria (Eds.), Ekvilibrium (pp. 65-78). Göteborg: SOM-institutet.

– Bolin, Niklas, Hinnfors, Jonas & Strömbäck, Jesper (2016). Invandringen på ledarsidorna i svensk nationell dagspress 2010–2015. I Truedson, Lars (red.), Migrationen i medierna – men det får en väl inte prata om (sid. 192–211). Stockholm: Institutet för mediestudier.

– Strömbäck, Jesper (2016). Det förändrade medielandskapets utmaningar. I Almqvist, Kurt (Ed.), Medielandskapet (pp. 49–58). Stockholm: Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål.

– Strömbäck, Jesper & Nord, Lars (2016). Samma politiska nyheter, men lite mer privat. In Truedson, Lars (Ed.), Journalistik i förändring. Om mediestudiers innehållsanalys 2007 och 2014 (pp. 69–83). Stockholm: Institutet för mediestudier.

– Strömbäck, Jesper (2016). Swedish Election Campaigns. In Pierre, Jon (Ed.), The Oxford Handbook of Swedish Politics (pp. 275–293). Oxford: Oxford University Press.

– Strömbäck, Jesper (2016). Mediatization. In Mazzoleni, Gianpietro (Ed.), The International Encyclopedia of Political Communication (pp. 827–835). Oxford: Wiley Blackwell.

Vid sidan av detta presenterade jag också nio papers på olika internationella konferenser, papers som i vissa fall redan har publicerats som och i andra fall förhoppningsvis ska komma att publiceras som antingen tidskriftsartiklar eller kapitel.

Om jag ser fram emot det nya året ser det också ut att bli mycket intressant, men flera pågående projekt. Dit hör inte minst det fortsatta arbetet med forskningsprojektet De förändrade medielandskapen och demokratin, men också ett nystartat internationellt projekt som handlar om attityder till migration och hur de påverkas av medierna. Det senare är finansierat av EU:s forskningsprogram Horizon 2020, och nästa vecka ska det första projektmötet hållas i Oxford. Till detta kommer jag att återkomma. Även om jag har avsagt mig en del uppdrag kommer jag under 2017 även att fortsätta med några uppdrag inom och utanför akademin. Dit hör bland annat att fortsätta som biträdande redaktör för tidskriften Political Communication och mina styrelseuppdrag för Institutet för framtidsstudier och Futurion.

Sedan vet man aldrig vad som mer kan komma att hända. Som tur är. Tråkigt vore det ju om man visste allt på förhand.

En riktigt God fortsättning önskar jag alla!

 

 

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Mer personligt och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s