Femton år sedan disputation

gasterhosvIdag är det femton år sedan jag försvarade min avhandling Gäster hos verkligheten. En studie av journalistik, demokrati och politisk misstro. Det var en dag präglad av såväl nervositet som glädje och lättnad, men tack och lov gick allt bra .

När jag femton år senare ser tillbaka på avhandlingen finns det mycket som jag är kritisk mot, men den hade också sina poänger. De dominerande temana – journalistikens roll i demokratin, dess gestaltningar av politik, hur journalistiken bidrar till den politiska misstron – är dessutom minst lika aktuella idag som då.

Idag är det också fem år sedan det blev offentligt att jag skulle tillträda som kanslichef och huvudsekreterare för den dåvarande regeringens Framtidskommission. När jag tackade ja till det uppdraget visste jag nog inte riktigt vad jag gav mig in på, men det var en av de mest lärorika perioderna i mitt liv. När jag läser om slutbetänkandet Svenska framtidsutmaningar tycker jag dessutom att det i hög grad fortfarande är aktuellt, även om mycket givetvis har hänt sedan dess.

De här händelserna illustrerar på något sätt min strävan efter att försöka balansera mellan den inom-akademiska verksamheten och det samhälleliga engagemanget. Det är en balansgång som inte alltid är lätt, och jag funderar ofta över om jag borde prioritera om, men samtidigt tycker jag att det är viktigt att forskare – utan att göra avkall på de akademiska kraven – aktivt bidrar med sina kunskaper i de demokratiska processerna.

Men det har, som allting annat, ett pris. Fast det är en annan historia. Idag är jag mest glad över att fira femton år sedan disputationen .

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s