Ny bok: ”Utan invandring stannar Sverige”

Utan-invandring_front-HiNu är det bara någon vecka tills min bok Utan invandring stannar Sverige släpps officiellt, men redan nu går den att köpa via exempelvis adlibris och bokus. I morse var jag också med i TV4 Nyhetsmorgon för att prata om boken. Hela intervjun kan ses här.

Boken bygger på en bred genomgång av forskning inom olika discipliner som handlar om hur invandring påverkar Sverige, såväl historiskt som i nutid. Särskilt fokuserar boken på hur invandring påverkar Sverige i ljuset av bland annat den fortgående globaliseringen, den åldrande befolkningen och behovet av företagande, entreprenörskap och kompetensförsörjning på arbetsmarknaden.

Den bild som framträder av denna breda forskningsgenomgång är tydlig: Invandring bidrar i allt väsentligt till att utveckla och stärka Sverige. Så har det varit historiskt. Så är det idag. Och så kommer det med all sannolikhet att vara i framtiden. Att vara ett land som är öppet för invandring handlar därför inte bara om någon form av solidaritet: det ligger också i Sveriges eget intresse. Bland mycket annat bidrar invandring till att föryngra befolkningen, till företagandet, till utrikeshandeln, till kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden, till ökad mångfald, kreativitet och innovationsförmåga, till att utveckla kulturen, och till att stärka samhällsekonomin.

Med andra ord: Sverige behöver invandring. Istället för att se invandring som ett problem bör invandring ses som en resurs, en möjlighet.

Det innebär inte att det saknas problem när det gäller integrationen, och detta diskuteras också i boken. Trots detta bidrar invandring i allt väsentligt till att stärka och utveckla Sverige. Samtidigt är det uppenbart att ju bättre integrationen kan fås att fungera, desto bättre skulle det vara för dem som kommer till Sverige, och desto mer skulle invandring bidra till att utveckla och stärka Sverige. Arbetet för att förbättra integrationen borde därför vara högprioriterat. Det borde också ses som en investering, inte bara en utgift.

* * * * * * * * * *

Vad framtiden bär med sig är omöjligt att veta, men en sak är jag säker på: Framtiden hör till de samhällen som är bäst på att frigöra och ta tillvara på alla människors skaparkraft. Oavsett var de råkar vara födda. Genom historien och fram till våra dagar har invandring bidragit till att stärka och utveckla Sverige ekonomiskt, socialt och kulturellt, och det finns ingenting som talar för att det kommer att vara annorlunda i framtiden.

 

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Egna böcker, Migration & integration, Nya publikationer och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s