Om demokratin, medierna och den sociala sammanhållningen

Under årets sista månad publicerades två nya antologier där jag medverkar med vad som skulle kunna kallas för nygamla kapitel. Den första antologin är Demokratiutredningens forskarantologi, där de har samlat de rapporter som tidigare givits ut inom ramen för Demokratutredningens arbete. Antologin heter Låt fler forma framtiden! Forskarantologi, och i likhet med min tidigare rapport för utredningen heter mitt kapitel Demokratin och det förändrade medielandskapet. Mot ökade kunskapsklyftor och deltagandeklyftor? Som titeln antyder handlar kapitlet om det förändrade medielandskapet och vilken betydelse det har fått och kan få när det gäller kunskapsnivåerna och det politiska deltagandet i samhället. Bland annat visar kapitlet att det finns samband mellan medieanvändning och kunskaper om politik och samhälle, men också att det har betydelse vilka medier som man använder sig av. Hela antologin kan laddas ner här.

Den andra antologin har getts ut av Digitaliseringskommissionen, och är en översättning av ett urval av de kapitel som i somras publicerades i deras antologi Om Sverige i framtiden – en antologi om digitaliseringens möjligheter. I den medverkade jag med kapitlet Framtidens medielandskap, demokratin och den sociala sammanhållningen, som analyserar vilken betydelse som förändringarna av medielandskapet har – och i framtiden kan tänkas få – för den sociala sammanhållningen. Den engelska antologin heter Digital Opportunities, och mitt eget översatta kapitel har rubriken Future media environments, democracy and social cohesion. Hela antologin kan laddas ner här.

För sista gången i år har jag idag uppdaterat sidorna med alla mina publikationer och med mina engelska publikationer. Om jag räknar rätt innebär de nya publikationerna att jag hittills har publicerat 195 böcker, antologier, kapitel, tidskriftsartiklar och rapporter. Det känns inte helt fel.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Demokrati, Nya publikationer och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s