Nytt kapitel om de förändrade medielandskapen och den sociala sammanhållningen

FramtidsantologiPå ett seminarium i Almedalen igår presenterade Digitaliseringskommissionen den nya boken Om Sverige i framtiden – en antologi om digitaliseringens möjligheter. Boken är ett delbetänkande från Digitaliseringskommissionen, och i den medverkar jag med ett kapitel som handlar om Framtidens medielandskap, demokratin och den sociala sammanhållningen.

Kapitlet består av fyra delar. I den första delen diskuterar jag forskning om social sammanhållning – vad som på engelska brukar kallas social cohesion. Av den diskussionen framgår att medier och medieanvändning kan antas ha en stor betydelse för vad som kan karaktäriseras som subjektiv social sammanhållning. I den andra delen analyserar jag därför medielandskapets förändringar, med fokus på människors medieanvändning. I den tredje delen fördjupar jag diskussionen om olika faktorer som påverkar människors medieanvändning och olika mekanismer som redan har eller riskerar att leda till en ökad fragmentering och polarisering av medieanvändningen. I den fjärde och avslutande delen diskuterar jag kort hur medielandskapet och medianvändningen kan förväntas utvecklas i framtiden och vilken betydelse det kan komma att få för den sociala sammanhållningen.

Hela antologin kan laddas ner gratis via Digitaliseringskommissionens hemsida. Mitt kapitel ska ses som en del av forskningsprojektet De förändrade medielandskapen och demokratin, finansierat av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål. Som en del av det projektet medverkade jag också med ett kapitel i den senaste SOM-boken – Fragment – som presenterades förra veckan. Titeln på det kapitlet är Social sammanhållning och medieanvändning.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Internet & sociala medier, Nya publikationer och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s