Ny krönika om medieförtroende och fientliga medier-fenomenet

Idag publicerades min senaste krönika i Borås Tidning. I den diskuterar jag resultaten av den senaste Förtroendebarometern. Ett av de intressanta resultaten är att förtroendet för de svenska medierna är stabilt, trots en del påståenden om motsatsen. Ett annat intressant resultat handlar om var människor placerar sig själva respektive medierna på den klassiska vänster-höger-skalan. Där visar Förtroendebarometern att ju längre till höger människor placerar sig själva ideologiskt, desto längre till vänster placerar de samtliga medier.

Detta illustrerar det som inom forskningen kallas fientliga medier-fenomenet, vilket jag har skrivit om tidigare. Lite förenklat innebär det att imänniskor har en tendens att uppfatta medierna som om de gynnar motståndarna och missgynnar den egna sidan i en konflikt, vilket har visats även i studier där människor från olika sidor i en politisk konflikt har fått ta del av exakt samma innehåll. Detta, i sin tur, illustrerar att frågan om mediernas partiskhet i grunden ofta handlar om betraktarnas partiskhet.

För den som vill läsa krönikan finns den här.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Journalistik & medier, Nya publikationer och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s