Ny krönika: SD ett auktoritärt populistiskt parti

SkärmdumpIdag är det dags för min senaste krönika i Borås Tidning. Inspirerad bland annat av boken Cultural Backlash. Trump, Brexit and the Rise of Authoritarian Populism av statsvetarna Pippa Norris och Ronald Inglehart är temat att SD inte bara är ett invandrings- och invandrarfientligt parti. Det är inte ens ”bara” ett vanligt populistiskt parti. Det är ett auktoritärt populistiskt parti, som enligt Norris och Inglehart hör till samman partigrupp som bland annat Fidesz i Ungern och Lag och Rättvisa i Polen.

Värt att påminna om är att detta är partier som vid makten successivt har underminerat demokratin, till den grad att Ungern – enligt forskningsinstitutet V-Dem – inte längre räknas som en fullvärdig demokrati. Detta är också partier som enligt statsvetarna Steven Levitsky och Daniel Ziblatt och deras mycket läsvärda bok How democracies die kan karaktäriseras som ”demokratins lönnmördare” (democracy’s assassins). De9781138654792n boken kommer för övrigt att ges ut på svenska av Studentlitteratur någon gång i höst.

I krönikan diskuterar jag också det omstridda begreppet populism, och utvecklar vad som kännetecknar populism. Detta är något som jag har skrivit om tidigare, bland annat i boken Populist Political Communication in Europe (Routledge), redigerad tillsamans med Toril Aalberg, Frank Esser, Claes de Vreese och Carsten Reinemann. Mer information om den finns här.

– – – –

Uppdatering: SD gillade uppenbarligen inte min krönika, och har skrivit ett svar där de försöker sig på att hävda att de inte är populister och inte har vurmat för Ungern. Som så ofta är glider deras retorik och argumentation på sanningen, vilket jag påpekar i mitt svar på deras replik. Både deras replik och mitt svar kan läsas här.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Demokrati och politik, Nya publikationer och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s