Nytt kapitel om partianhängarskap och medieanvändning

HandbookPartisanshipStrax före sommaren släpptes den nya boken Research Handbook on Political Partisanship, redigerad av   statsvetarprofessorerna Henrik Oscarsson och Sören Holmberg. Det är en omfattande och heltäckande bok, med totalt 28 kapitel som behandlar olika aspekter av politisk partianhängarskap (partisanship), inklusive faktorer som påverkar människors partianhängarskap och hur människors partianhängarskap i sin tur påverkar deras attityder och beteenden. Skrivna av ledande forskare från runt om i världen är det mycket intressant läsning, och jag är övertygad om att den kommer att bli flitigt använd av dem som forskar kring eller intresserar sig för partianhängarskap och dess betydelse.

Ett av dessa kapitel har jag skrivit tillsammans med Adam Shehata, vilket har titeln Media and political partisanship. I kapitlet gör vi en genomgång och analys av såväl svensk som internationell forskning som handlar om (a) hur partianhängarskap påverkar människors medieanvändning, (b) hur människors medieanvändning påverkar deras partisympatier och partianhängarskap, och (c) hur partianhängarskap modererar vilka effekter människors medieanvändning har på deras politiska attityder, åsikter och beteenden.

Att gå in på detalj vad vi kommer fram till låter sig inte göras här, men i all korthet visar genomgången att det finns tydliga länkar mellan partianhängarskap och medier i samtliga tre dimensioner. Eller för att citera från slutsatserna:

Given the fundamental role of partisanship in public opinion formation, it plays a significant part in how citizens attend to news and political information as well as how they process and filter such information. At the same time, partisanship is also continuously updated, maintained, reinforced and sometimes changed by mediated communication.

Den som är intresserad av att läsa mer är välkommen att höra av sig till jesper[at]jesperstromback.com.

 

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s