Nytt kapitel om förtroendet för medierna

medieförtroendeFör någon dag sedan släppte Institutet för mediestudier sin senaste bok, som handlar om förtroendet för – eller misstron mot – svenska medier. Titeln på boken är Misstron mot medier. I den medverkar jag med två kapitel.

Det första är skrivet tillsammans med Michael Karlsson (Karlstads universitet) och har titeln Sjunkande förtroende för svenska medier? I det analyserar vi hur förtroendet för svenska medier har förändrats under perioden 2014–2016 samt vilken betydelse människors partisympatier har för deras medieförtroende. Kapitlet ingår i forskningsprojektet De förändrade medielandskapen och demokratin, och bygger empiriskt på en panelundersökning som genomfördes under perioden 2014–2016. Poängen med panelundersökningar är att samma individer tillfrågas vid flera olika tillfällen, vilket gör att man kan studera förändringar på den individuella nivån och att man kan utesluta att eventuella förändringar beror på att urvalen skiljer sig åt mellan undersökningstillfällen. Såvitt jag vet är detta den första svenska undersökningen av medieförtroende som bygger på en panelundersökning.

I debatten – inte minst i digitala och sociala medier – hävdas det ofta att svenskarnas förtroende för de etablerade medierna har eller håller på att sjunka. Något stöd för det finner vi inte i vår studie. Tvärtom visar resultaten att medieförtroendet är mycket stabilt, oavsett om det handlar om förtroendet för svenska journalister, Sveriges Radio, Sveriges Television, morgonpressen eller kvällspressen. I vissa fall går det till och med att tala om en viss ökning. Det framgår av figuren nedan.

medieförtroende2

Att medieförtroendet på en generell nivå är stabilt förhindrar dock inte att det kan ha skett en minskning bland vissa grupper, och utifrån tidigare forskning finns det en del som talar för att svenskarnas medieförtroende har fått en tydligare politisk dimension. I kapitlet analyserar vi därför också vilka samband som finns mellan människors medieförtroende och deras partisympatier. Resultaten bekräftar att det finns samband mellan människors partisympatier och deras medieförtroende. Särskilt tydligt är det när det gäller sverigedemokraternas sympatisörer. Till att börja med visar resultaten – i linje med bland annat SOM-institutets undersökningar – att medieförtroendet är mycket lägre bland dem som sympatiserar med Sverigedemokraterna än med samtliga andra partiers sympatisörer. När vi analyserar förändringar över tid visar resultaten dessutom att det bara är bland Sverigedemokraternas sympatisörer som medieförtroendet har sjunkit under de senaste åren. Bland de andra partiernas sympatisörer har medieförtroendet antingen ökat eller varit stabilt, men bland Sverigedemokraternas sympatisörer har det sjunkit.

Detta är kanske inte så konstigt, med tanke på att misstro och ibland hat mot etablerade medier är en viktig del av budskapen från diverse högerextrema, främlingsfientliga och invandringskritiska så kallade ”alternativa medier”, vilka i hög grad vänder sig till dem som sympatiserar med Sverigedemokraterna. Oavsett om människor vänder sig till den här typen av sajter därför att de misstror etablerade medier eller av andra skäl är det troligt att de påverkas av att återkommande mötas av budskap som går ut på att det inte går att lita på etablerade medier.

Sverigedemokraternas sympatisörer är dock undantaget som bekräftar regeln: generellt och bland övriga partiernas sympatisörer är medieförtroendet stabilt eller ökande. För den som vill läsa mer kan hela kapitlet laddas ner här.

Det andra kapitlet i Misstron mot medier som jag medverkar med handlar om något som inom forskningen kallas fientliga medier-fenomenet. Det ska jag återkomma till inom den närmaste tiden.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Medier & journalistik, Nya publikationer och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nytt kapitel om förtroendet för medierna

  1. Pingback: Vem litar på media? - Aspekta AB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s