På plats i San Diego

2017bannerIdag inleds den årliga konferensen med International Communication Association (ICA), som i år hålls i San Diego. Under de närmaste dagarna kommer närmare 3 000 forskare från olika delar av världen vara samlade för att presentera papers, lyssna på andras presentationer, och diskutera aktuella forskningsfrågor. Denna konferens är den största och den främsta kommunikationsvetenskapliga konferensen, och brukar alltid vara oerhört stimulerande och inspirerande.

Att konferensen hålls i San Diego gör det särskilt roligt att vara här. Den allra första gången jag åkte på en konferens med ICA hölls den nämligen i San Diego. Då, 2003, hade aldrig varit på någon internationell forskarkonferens och hade inte publicerat något på engelska. Jag kände ingen inom den internationella forskarvärlden och kände mig på många sätt som en nybörjare. Samtidigt blev jag oerhört stimulerad av att vara på den konferensen, och det var en viktig anledning till varför jag bestämde mig för att börja skriva på engelska. Idag är det nästan en självklarhet, men så sent som i början av 2000-talet var det ganska ovanligt att svenska kommunikationsvetenskapliga forskare publicerade sig internationellt. På denna konferens för 14 år sedan träffade jag också flera av de forskare som jag sedan har arbetat mycket med och som sedermera blivit nära vänner. Det var också tack vare kontakter som jag fick på den konferensen som jag sedan fick möjlighet att gästforska i USA, vilket jag gjorde 2004, 2007 och 2008–2009.

Mot den här bakgrunden funderar jag ibland över hur min fortsatta forskargärning hade sett ut om jag inte hade åkt på denna konferens med ICA i San Diego. En sak är säker: mycket hade varit annorlunda.

Åter till årets konferens fick jag tre papers accepterade, som kommer att presenteras  under de närmaste dagarna. Ett är skrivet tillsammans med Per Oleskog Tryggvason (Göteborgs universitet) och handlar om hur svenska tidningar rapporterar om opinionsmätningar. Ett är skrivet tillsammans med Kajsa Falasca (Mittuniversitetet) och Sanne Kruikemeier (University of Amsterdam) och handlar om hur människors medieanvändning påverkar deras politiska deltagande. Det tredje är skrivet tillsammans med Adam Shehata (Göteborgs universitet) och handlar om kunskapseffekter av att använda olika medier. Samtliga har även skickats in till vetenskapliga tidskrifter, och befinner sig för närvarande i olika stadier av deras bedömningsprocesser.

Mer om detta sedan: nu väntar några mycket intensiva och stimulerande dagar i forskningens tjänst!

 

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Mer personligt och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s