Ny rapport: ”I nationens intresse – en översikt av hur invandring bidrar till Sverige”

Nu har jag presenterat min nya rapi-nationens-intresseport I nationens intresse – en översikt av hur invandring bidrar till Sverige. Den kan laddas ner här. Rapporten bygger på en genomgång och kartläggning av befintlig forskning kring hur invandring inverkar på ett land som Sverige, med särskilt fokus på den samhällsekonomiska betydelsen av invandring. Det handlar exempelvis om invandringens betydelse för kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden, företagande och handeln med andra länder. Rapporten består av elva avsnitt som speglar rapportens innehåll:

1. Inledning

2. Invandringen till Sverige: en kort översikt

3. Invandringen och statsfinanserna

4. Invandringen och den demografiska utvecklingen

5. Invandringen och globaliseringen

6. Invandringen och kreativiteten

7. Invandringen och företagandet

8. Invandringen och kompetensförsörjningen

9. Invandringen och den ekonomiska tillväxten

10. Genomsnittseffekter och marginaleffekter

11. Sammanfattning och slutsatser

En av de centrala övergripande slutsatserna är att invandring i allt väsentligt bidrar till att stärka Sverige. De kostnader och problem som är förknippade med invandring är i huvudsak kortsiktiga medan vinsterna är mer långsiktiga. Viktigt i det sammanhanget är att skilja mellan effekter på de offentliga finanserna och de samhällsekonomiska effekterna. Det förhindrar inte att Sverige står inför problem och utmaningar när det gäller integrationen: ju bättre fungerande integration, desto bättre för de som invandrar, och desto bättre för hela samhället.

En sammanlänkad slutsats är att den motsats som ofta – implicit eller explicit – ställs upp mellan solidaritet och en öppen migrationspolitik respektive nationellt egenintresse och en restriktiv migrationspolitik i allt väsentligt är falsk. Migrationen ligger i nationens eget intresse. Det ska inte ses som ett argument för att egenintresset ska vara det som ska styra svensk migrationspolitik – olika typer av invandring styrs av olika syften, där de humanitära är primära när det gäller asyl- och flyktinginvandringen – men ser man på genomsnittseffekterna av invandring är de likafullt i allt väsentligt positiva.

Rapporten bygger på en genomgång av befintlig forskning, och och utifrån den ska jag nu skriva en bok med arbetstiteln Utan invandring stannar Sverige. Om det är någon som läser rapporten och skulle upptäcka att jag har missat någon forskningsbaserad bok, artikel, rapport eller utredning – eller om det kommer någon ny forskningsbaserad publikation – tar jag gärna emot förslag. Liksom rapporten ska boken bygga på en genomgång av forskning och vara faktabaserad.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Migration & integration, Nya publikationer och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s