Nytt kapitel om social sammanhållning och medieanvändning

Idag presenterades den årliga SOM-rapporten på en pressträff vid Göteborgs universitet. Titeln på årets rapport är Fragment, och i den medverkar jag med ett kapitel som handlar om den sociala sammanhållningen och om det finns några länkar mellan social sammanhållning och människors medieanvändning. Studien bygger på två huvudfrågor. Den ena handlar om i vilken grad människor känner sig som en del av samhället respektive som att de behövs i samhället, medan den andra handlar om i vilken grad människor känner samhörighet med människor som tillhör andra grupper än vad man själv gör.

På en övergripande nivå tyder resultaten på att den sociala sammanhållningen är förhållandevis stark även om det alltid är vanskligt att göra nivåskattningar. Andelen som svarar att de inte känner sig som en del av samhället är sex procent medan 13 procent svarar att de inte känner att de behövs i samhället. I vissa fall är det dock stora skillnader mellan grupper. Exempelvis svarar hela 16 procent av Sverigedemokraternas sympatisörer att de inte känner sig som en del av samhället medan 22 procent svarar att de inte känner att de behövs i samhället.

 

När det gäller känslan av samhörighet med andra grupper en den man själv tillhör visar resultaten bland annat att det finns relativt många som känner svag samhörighet med människor som exempelvis har helt andra politiska åsikter, en annan religion eller en annan etnisk tillhörighet. Återigen finns det signifikanta skillnader mellan olika grupper, och vad gäller partisympati sticker Sverigedemokraternas sympatisörer återigen ut. Inte något annat partis sympatisörer känner så lång grad av sammanhållning med dem som tillhör andra grupper än den egna än vad deras sympatisörer gör.

Hela den nya SOM-boken kan laddas ner via SOM-institutets hemsida. Mitt kapitel kan också laddas ner här.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Demokrati, Nya publikationer och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s