Nästa bokprojekt: Utan invandring stannar Sverige

flag_webNu har det blivit klart med mitt nästa bokprojekt: Under de närmaste månaderna kommer jag att skriva en bok med titeln ”Utan invandring stannar Sverige”, vilken kommer att ges ut av Volante Förlag. Det ska bli mycket intressant och spännande!

Tanken på boken har funnits länge, och bottnar i att det i debatten ofta framstår som om invandring enbart handlar om kostnader och problem. Samtidigt finns det åtskilligt med forskning – liksom den svenska historien – som visar att invandring bidrar till att göra ett land som Sverige starkare och bättre rustat att möta olika utmaningar som vi står inför. För att bara nämna några exempel bidrar invandring till ökad mångfald, kreativitet och innovationsförmåga, ökat företagande, ökad import och export, mer kunskap och kompetens på arbetsmarknaden, ökat ekonomiskt välstånd och till högre ekonomisk tillväxt. Den bidrar också till att föryngra befolkningen, vilket är viktigt i en tid när befolkningen blir allt äldre.

Idén med boken är därför att gå igenom, kartlägga och på ett lättillgängligt sätt sammanställa forskning kring hur invandring inverkar på ett land som Sverige. Arbetet med och inläsningen inför boken har pågått en längre tid, och slutsatsen är klar: Sverige behöver invandring.

Visst finns det problem förknippade med invandringen och integrationen, framförallt på kortare sikt, men på längre sikt vinner Sverige på invandringen. För att Sverige ska fortsätta utvecklas, växa och konkurrera i en allt mer globaliserad värld behövs med andra ord invandring. Utan invandring skulle inte bara stora delar av den svenska arbetsmarknaden braka samman – också andra delar av samhället och välfärden skulle drabbas. Att vara öppet för invandring är därför inte bara en fråga om solidaritet, det ligger också i det nationella intresset.

Utan invandring stannar helt enkelt Sverige. Så har det varit historiskt. Så är det idag. Och så kommer det att vara i framtiden. Genom att skriva den här boken och samla vad forskning visar om hur invandring påverkar ett land som Sverige vill jag förmedla en mer korrekt bild av invandringen och dess betydelse. Samtidigt vill jag också ge en motbild till den negativa bild av invandringen och dess betydelse för Sverige som idag allt för mycket präglar den svenska debatten och många människors bild av invandringen.

Läs gärna mer om boken på Volantes hemsida!

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Migration & integration och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s