Ny forskningsartikel: Nyhetsanvändning under COVID-krisen

Att människors nyhetsanvändning påverkas av händelser i omvärlden är en gammal nyhet. Likaså att nyhetsanvändningen tenderar att gå upp i samband med kriser. Att COVID-krisen ledde till ökad nyhetsanvändning är därför ingen överraskning. Bortom detta finns det dock en brist på forskning om hur COVID-krisen mer specifikt påverkade människors nyhetsanvändning. Ökade den för alla medier eller skilde det sig mellan olika medietyper? Fanns det skillnader mellan public service och kommersiella tv-nyheter? Fanns det skillnader mellan morgontidning och kvällstidningar? Och hade människors förtroende för medierna någon betydelsen?

Detta är några av de frågor vi undersöker i Does a crisis change news habits? A comparative study of the effects of COVID-19 on news media use in 17 European countries, nyligen publicerad i Digital Journalism. Studien är genomförd av Network for European Political Communication Scholars, och artikeln bygger på en panelundersökning i totalt 17 länder, närmare bestämt Belgien, Dammark, Frankrike, Grekland, Italien, Nederländerna, Norge, Polen, Rumänien, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Ungern och Österrike. Den första panelvågen genomfördes i december 2019, och den andra i maj-juni 2020. Därmed kan vi undersöka hur nyhetsanvändningen påverkades i samband med den första coronavågen. Artikeln är skriven tillsammans med Peter Van Aelst, Fanni Toth, Laia Castro, Vaclav Stetka, Claes de Vreese, Toril Aalberg, Ana Sofia Cardenal, Nicoleta Corbu, Frank Esser, David Nicolas Hopmann, Karolina Koc-Michalska, Jörg Matthes, Christian Schemer, Tamir Sheafer, Sergio Splendore, James Stanyer, Agniezka Stepinska och Yannies Theocharis.

För att kort sammanfatta resultaten bekräftar de att den totala nyhetsanvändningen ökade under perioden. Den ökade dock inte lika mycket för alla medietyper. Framförallt ökade den för digitala nyhetskällor, men också för sociala medier och tv-nyheter. Däremot minskade den för radionyheter och tidningar. Vad gäller tv-nyheter ökade användningen av public service-nyheter mer än av kommersiella tv-nyheter. På tidningssidan visar resultaten att minskningen framförallt gällde kvällstidningar, medan användningen av morgontidningar var stabil.

Samtidigt fanns det skillnader mellan grupper. Ett slående resultat är att användningen av traditionella nyhetsmedier framförallt fanns bland dem som har ett högt medieförtroende. Bland de som initialt hade ett lågt medieförtroende sjönk användningen av traditionella nyhetsmedier till och med. Föga förvånande visar resultaten också att nyhetsanvändningen ökade ju mer oroade människor var av pandemin. Går man in på de olika länderna finns det viss variation, men genomgående är resultaten tämligen likartade.

Detta är några av de centrala resultaten, men för den som är intresserad finns det mer att hämta. Hela artikeln kan laddas ner här för den som vill veta mer.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s