Sanningsdynamik eller propagandadynamik

Idag var det dags för min senaste krönika i Borås Tidning. I den utgår jag från den mycket läsvärda boken ”Network Propaganda” av Yochai Benkler, Robert Faris och Hal Roberts. I den visar de bland annat att det numera existerar två mediesystem eller medieekologier i USA, där det ena är präglat av en sanningsdynamik (reality feedback loops) medan det andra är präglat av en propagadadynamik (propaganda feedback loops). Medan det förra omfattar traditionella medier omfattar det senare framförallt en flora högerinriktade alternativa medier. Fast begreppet ”alternativa medier” är på många sätt missvisande. Istället för att ses som en form av medier borde de ses som politiska aktörer.

Utvecklingen i Sverige har inte gått lika långt, men även här finns som bekant en bred flora av olika högerinriktade medier, de flesta online, och enskilda aktörer som lajvar journalister. Jag tänker då på ”politiskt alternativa medier” som bland annat Riks, Samhällsnytt, Bulletin med flera. Även här är det tydligt att det ingår i en strategi att skapa ett alternativt mediesystem till det traditionella. Och även här präglas de av propagandadynamik snarare än sanningsdynamik.

För egen del ser jag få skäl att använda dem, bortom rena studiesyften. Jag har också bestämt mig för att inte behandla dem som legitima medier. När vanliga medier hör av sig och har frågor brukar jag i mån av tid och ork försöka ställa upp. När den här typen av politiska medier hör av sig tänker jag inte göra det, just därför att de inte präglas av en sanningsdynamik.

Hela krönikan kan läsas här. För den som är intresserad av boken Network propaganda finns den för ovanlighetens skull för gratis nedladdning.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Journalistik & medier, Nya publikationer och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s