Ny krönika: Desinformation är ett gift

Desinformation är ett gift som dessvärre sprider sig i samhällskroppen, spär på polariseringen, försvårar en konstruktiv politisk debatt och bidrar till att människor får felaktiga verklighetsuppfattningar. Dessvärre talar mycket för att desinformation – falsk, missvisande, irrelevant i det sammanhang den används – kommer att bli vanligare fram till valet om drygt ett år.

Dessvärre bidrar vissa politiker – en del mer än andra – aktivt till att sprida desinformation genom att framställa verkligheten på ett felaktigt eller missvisande sätt. Trump må ha varit den värsta bland västerländska demokratier, men han är långt ifrån den enda.

Detta ställer hårdare krav på nyhetsmedierna. Deras syfte är att tillhandahålla sådan information som människor behöver för att fritt och självständigt kunna ta ställning i samhällsfrågor, och det förutsätter att informationen är sann och relevant. Det gäller inte bara den information journalistiken själv tar fram, utan också den information som medierna förmedlar när de intervjuar politiker.

Av detta följer att nyhetsmedierna behöver bli mer aktiva i kampen mot desinformationen. Det innebär bland annat att de behöver bli mycket bättre på att aktivt ta reda på fakta i omdebatterade frågor, kontrollera sanningshalten i det politiker säger samt ställa politiker som sprider falsk och missvisande information till svars. De behöver sluta fungera som moderatorer eller mikrofonhållare.

Detta är temat för min senaste krönika, som idag publicerades i Borås Tidning.

– – – – –

Apropå krönikor handlade min förra krönika om att alla afghaner som har sökt asyl i Sverige måste få stanna. Då, för bara några veckor sedan, ägnade sig många – inte bara sverigedemokrater utan också moderater – åt att argumentera mot detta och fortsätta den svartmålning av afghanska asylsökande som pågått i många år. De ägnade sig, för att koppla till temat i den senaste krönikan, åt desinformation. Nu har de av någon anledning svängt åtminstone när det gäller tolkar och lokalanställda som har hjälpt svenska styrkor i Afghanistan, men för många av dem är det för sent.

Däremot är det inte för sent för de som ännu finns i Sverige. De borde nu fortast möjligt få uppehållstillstånd i Sverige.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s