Ny krönika: ”M normaliserar SD”

Idag är det dags för en ny krönika i Borås Tidning, som tar upp Ulf Kristerssons tal om att ”invandring är en belastning”. När Jimmie Åkesson sade detsamma i februari menade Ulf Kristersson att man inte ska tala generaliserande om människor som en belastning, vilket visar att han då tolkade ”invandring som en belastning” som liktydigt med ”invandrade som en belastning”. Fem månader senare tycks den insikten vara glömd.

Det ska sägas att jag inte finner något nöje i att kritisera M för att gå i en högerpopulistisk, invandringsfientlig riktning och för att bidra till att normalisera främlingsfientlighet. Dessvärre är Kristerssons tal om invandring som en belastning inte det enda exemplet. Bara den senaste veckan (men efter att jag lämnade in krönikan) gjorde två andra moderata riksdagsledamöter famösa inlägg på Twitter. Dels handlar det om Lars Beckman, notorisk för sitt twittrande och fria förhållande till saklighet och fakta, som twittrade följande:

Att detta är sakligt felaktigt – Sverige har byggts av samtliga dess invånare, invandrade eller infödda, män och kvinnor – borde inte behöva sägas. Inte heller att det är ett främlingsfientligt och patriarkalt sätt att resonera (han raderade senare sin tweet eftersom han menade att den hade feltolkats).

Ett annat exempel kom efter att Afghanistan förklarat att de inte längre kan ta emot utvisade från andra länder. Skälet är givetvis talibanernas framgångar och att ingen del av landet kan anses vara säkert – vilket nu har fått Migrationsverket att stoppa alla utvisningar. Att Afghanistan gjorde detta fick Moderaterna att kräva att biståndet till Afghanistan ska dras in, vilket i sin tur kritiserades av biståndsminister Per Olsson Fridh (MP). Svaret från moderaternas migrationspolitiske talesperson Maria M Stenergard är ett tydligt exempel på hur långt debatten har förskjutits i invandringsfientlig och främlingsfientlig riktning:

Här framställer Stenergard häpnadsväckande det som om de afghanska medborgare som inte fått sin asylansökan godkänd alla är potentiella våldtäktsmän. Sådana grova främlingsfientliga generaliseringar skulle man kunna förvänta sig från sverigedemokrater och från den främlingsfientliga delen av twitterhögern, men fram tills nyligen inte från en moderat riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson.

Kanske har jag missat något, men så här långt har jag heller inte sett att moderaternas partiledning tagit avstånd från vare sig Beckmans eller Stenergards tweets. Indirekt betyder det i så fall att de anser dem acceptabla. Detta i kombination med en allt mer invandringskritisk argumentation, talet om invandring och därmed indirekt invandrade som en belastning, att M alltid lyfter upp problem kopplade till invandring utan att lyfta fram hur invandring och invandrade på olika sätt bidrar till att stärka Sverige, leder mig till slutsatsen att M har som medveten strategi att ytterligare normalisera och anpassa sig till inte bara SD utan också deras verklighetsbild och retorik (läs gärna även Ola Nordebos krönika i VK).

Det är en både sorglig och farlig utveckling.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Migration & integration, Svensk politik och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s