Ny krönika: Förväxla inte åsikter och fakta

Idag var det dags för en ny krönika i Borås Tidning. Utgångspunkt är Daniel Patrick Moynihans bevingade ord: ”Var och en har rätt till sin egen åsikt, men inte till sina egna fakta”. Dessa ord finns det starka skäl att påminna om i en tid när allt fler tycks förväxla åsikter och fakta – eller vilseleder genom att antingen framställa åsikter som fakta eller fakta som åsikter. Inte minst många politiker och debattörer gör detta av strategiska skäl: genom att försöka påverka människors verklighetsuppfattningar hoppas man göra det lättare i nästa steg att övertyga människor om att en viss politik är rätt och riktig.

Samtidigt korrumperar detta den samhälleliga debatten och bidrar till kunskapsresistensen, vilket i sin tur underminerar rationaliteten på både den individuella nivån och samhällsnivån liksom demokratins funktionssätt. Därför måste gränsen mellan åsikter och fakta alltid hållas tydlig. Samtidigt behövs bättre mekanismer för att ställa dem som framställer frågor om fakta och kunskap som en fråga om åsikter till svars.

Hela krönikan kan läsas här.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Demokrati och politik och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s