Ny krönika om medieanvändning och inlärningseffekter

Idag publicerades min senaste krönika i Borås Tidning. I den diskuterar jag forskning som visar att människor lär sig mindre om politik och samhälle av att följa nyheterna via digitala och sociala medier, och av att använda sig av digitala och mobila plattformar för att följa nyheterna, än av att följa dem i traditionella nyhetsmedier i deras traditionella format (tidningar, tv, radio). Samtidigt visar forskning att många tror att de inte aktivt behöver följa nyheterna för att vara informerade, utan att nyheterna på något sätt ändå ska nå fram till dem. Sammantaget finns det därför en risk för att vi går mot ett samhälle där allt fler känner sig informerade utan att faktiskt vara det. Den slutsatsen avspeglar sig också i rubriken: ”Risken är stor att många känner sig informerade utan att vara det”.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Journalistik & medier, Nya publikationer och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s