Ny krönika: De välinformerade, de oinformerade och de felinformerade

Idag publicerades min senaste krönika i Borås Tidning. Temat den här gången är medieutvecklingen och hur den påverkar människors kunskaper om politik och samhälle. Ur ett demokratiskt perspektiv är det centralt att människor är åtminstone någorlunda informerade om politik och samhälle: det är en förutsättning bland annat för att vi på ett genomtänkt sätt ska kunna ta ställning i politiska frågor, rösta på ett sätt som avspeglar våra preferenser, och utkräva ansvar av dem som har makten.

På många sätt är medieutvecklingen ur det perspektivet positiv: aldrig har det funnits lika mycket kvalificerade information allmänt tillgänglig. På andra sätt är den problematisk, bland annat därför att den har ökat utbudet av missvisande information, gjort det enklare för människor att söka sig till information som bekräftar deras egna verklighetsuppfattningar och åsikter, och för att den riskerar att leda till ökade klyftor mellan de välinformerade, de oinformerade, och de felinformerade.

För den som vill läsa mer finns krönikan här.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Demokrati och politik, Journalistik & medier och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s