Ny krönika: Sanning viktigare än förtroende

I en tid när journalistik som fokuserar på vad som är sant och relevant kan leda till sjunkande medieförtroende ställs nyhetsmedierna inför en ny utmaning. Ska de hålla fast vid att det viktigaste är att tillhandahålla sann och relevant information, oavsett om den strider mot de verklighetsuppfattningar som vissa grupper har och även om det kan leda till sjunkande förtroende? Eller ska de anpassa sig till och ge utrymme åt olika gruppers verklighetsuppfattningar, även när dessa inte överensstämmer med sanningen?

Detta är temat för min senaste krönika i Borås Tidning, som publicerades idag. Mitt svar är att sanningen alltid måste komma först. För att citera Bill Kovach och Tom Rosenstiel, i den utmärkta boken Elements of Journalism: Journalistikens första skyldighet är till sanningen.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Journalistik & medier och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s