Ny tidskriftsartikel om kunskapseffekter av medieanvändning

En av de tydligaste trenderna vad gäller människors mediekonsumtionen är övergången från att ta del av medierna i deras traditionella format (tv, radio eller papperstidningar) till att ta del av dem via datorer, läsplattor och mobiler. Det väcker många frågor om hur det kommer att påverka olika typer av medieeffekter. Påverkas människor på samma sätt och i samma utsträckning av att följa exempelvis en tidning genom att läsa den på papper, på datorskärmen, eller på mobila enheter? Och lär vi oss lika mycket om politik och samhälle om vi tar del av medierna via olika tekniska plattformar?

Detta är grundfrågan i en ny artikel, skriven tillsammans med Kim Andersen och precis publicerad i International Journal of Communication. Titeln på artikeln är Media Platforms and Political Learning: The Democratic Challenge of News Consumption on Computers and Mobile Devices.

Baserat på en panelundersökning undersöker vi i artikeln inlärningseffekterna av att ta del av samma medier via (a) deras traditionella format, (b) datorer, och (c) mobila plattformar, det vill säga läsplattor och mobiler. Just detta att vi undersöker effekten av att ta del av samma medierolika plattformar är unikt för studien. De medier som ingår i studien är Aktuellt, Rapport, TV4 Nyheterna, Ekonyheterna, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

I linje med tidigare studier visar resultaten att politiskt intresse har en positiv inverkan på att ta del av medierna, oavsett vilken plattform det handlar om. Mer intressanta är inlärningseffekterna. Där visar resultaten att medan användning av medierna i deras traditionella format leder till positiva inlärningseffekter så finns inga sådana samband för användning av medierna via datorer eller mobila plattformar. Med andra ord tyder resultaten på att människor lär sig mer om politik och samhälle när de tar del av medierna i deras traditionella format än när de tar del av dem via datorer, läsplattor och mobiler.

En slutsats som kan dras av detta – även om fler studier behövs på området – är att övergången till att konsumera medier via datorer och mobila enheter riskerar att leda till att människor blir mindre informerade om politik och samhälle och till ökade kunskapsklyftor mellan dem som använder medierna i deras traditionella format och dem som använder dem i deras digitala och mobila format. Det är en demokratisk utmaning som behöver diskuteras mycket mer. Likaså väcker resultaten frågan om varför människor lär sig mindre av att ta del av medierna via datorer, läsplattor och mobiler. Att undersöka det är en viktig uppgift för framtida forskning.

För den som vill veta mer kan hela artikeln här laddas ner helt gratis.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Journalistik & medier, Nya publikationer och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s