Ny krönika: Vi är bättre på att rationalisera än att vara rationella

Idag var det dags för min senaste krönika. Rubriken är ”För lite reflektion i politiken”, men temat är egentligen hur vi människor fungerar kognitivt och att vi oftast är bättre på att rationalisera våra tankar och beteenden än att tänka och agera rationellt. I krönikan tar jag upp några exempel på kognitiva snedvridningar som är relevanta i det sammanhanget, exempelvis konfirmationsbias, Dunning-Kruger effekten, selektiv exponering och selektiv uppmärksamhet, och att människor ofta styrs av motivationen att ”få rätt” snarare än att ”ha rätt”. Bland annat konstaterar jag att

Om man styrs av målet att ”ha rätt” blir det avgörande att den information man tar del av är så välunderbyggd, heltäckande och relevant som möjligt. Om man däremot styrs av målet att ”få rätt” blir det avgörande om informationen som man tar del av hjälper en att argumentera för sin sak och att den ger stöd åt de slutsatser som man redan har dragit.

För den som vill läsa hela krönikan finns den här.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Demokrati och politik, Nya publikationer och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s