Ny krönika om lärdomar av presidentvalet 2020

Idag publicerades min senaste krönika i Borås Tidning. Rubriken är ”Lögner urholkar demokratin”, och i den resonerar jag kring några lärdomar som kan dras av att Trump fick så starkt stöd trots alla lögner och felaktiga påståenden han sprider och trots hans återkommande attacker på centrala demokratiska institutioner och normer. En av dessa är att lögner och andra former av desinformation tyvärr ofta fungerar (vilket propagandister i alla tider har vetat, om inte annat intuitivt). Det kan bland annat förklaras med det som kallas ”truth effect”, vilken innebär att repetition i sig ökar sannolikheten för att människor ska uppfatta påståenden som sanna. En annan lärdom är att stödet för grundläggande demokratiska institutioner och normer inte är så utbrett och djupt förankrat att man kan förutsätta att människor kommer att protestera om eller när de attackeras. Nästan alla säger sig vara demokrater, men när det kommer till kritan visar det sig ofta att många vet för lite om vad demokrati är eller att stödet är ytligt (något jag även tagit upp i en tidigare krönika).

För den som vill läsa krönikan hittas den här.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Amerikansk politik, Nya publikationer, Svensk politik och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s