Ny rapport: kunskap och konspirationsteorier kring coronaviruset

I veckan som gick publicerade jag och Henrik Oscarsson en ny rapport från den specialundersökning om coronaviruset som SOM-institutet gjorde i våras. I den analyserar vi hur svenska folket ställer sig till fyra påståenden om coronaviruset och hanteringen av det. Vilka dessa var och svaren framgår av tabell 1.

Det kanske mest intressanta resultatet är att 13 procent tror på konspirationsteorin att coronaviruset är ett biologiskt vapen skapat av människor samtidigt som 12 procent tar avstånd från det helt korrekta påståendet att det är ett naturligt virus som har spridit sig globalt. I båda fallen är det samtidigt många som säger sig sakna uppfattning.

Med tanke på hur extremt mycket information som det finns och har funnits kring coronaviruset – även vid tidpunkten då undersökningen genomfördes – är detta anmärkningsvärt. En närmare analys visar dock att en av förklaringarna handlar om att de som tror på konspirationsteorin utmärks av lägre förtroende för regeringen och svenska politiker liksom för information om coronaviruset från forskare.

Ett annat intressant resultat är att ett parti tydligt skiljer ut sig från de andra: Sverigedemokraterna. Bland deras sympatisörer instämmer nästan var fjärde – 23 procent – helt eller delvis i påståendet att coronaviruset är ett biologiskt vapen skapat av människor. Detta ligger samtidigt helt i linje med forskning som visar att populistiska partier och dess sympatisörer har en starkare benägenhet än andra att omfamna olika typer av konspirationsteorier, och understryker att Sverigedemokraterna inte är ett parti som andra.

För den veta mer kan hela rapporten laddas ner här.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ny rapport: kunskap och konspirationsteorier kring coronaviruset

  1. Pingback: Report on Knowledge and Conspiracies around the new corona virus in Sweden by Strömbäck and Ekengren Oscarsson – Knowledge Resistance

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s