Krönika: Auktoritära populister urholkar demokratin

Valet i USA närmar sig med stormsteg. Som demokratiskt sinnad finns det skäl att känna stor oro, med tanke på hur många gånger Trump har signalerat att han inte är beredd att godkänna valresultatet om han inte skulle vinna. Hans upprepade och falska påståenden om att röstfusk är vanligt förekommande inger också stor oro, liksom Republikanernas försök att göra det svårare för människor i röstdistrikt där de är svaga att rösta.

Detta understryker en gammal sanning som många ändå inte tycks ha tagit till sig: auktoritära populister är inte demokrater, oavsett om de har kommit till makten genom fria och demokratiska val.

Detta är också temat för min senaste krönika i Borås Tidning. I den diskuterar jag även forskning som visar att många människor – även i Sverige – antingen inte har särskilt goda kunskaper om vad demokrati innebär eller att de är villiga att inskränka centrala demokratiska fri- och rättigheter. Rubriken på krönikan är Auktoritära populister urholkar demokratin.

För den som vill läsa krönikan återfinns den här.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Demokrati och politik, I medierna, Nya publikationer och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s