Ny krönika: ”Fria medier är hotade”

BT 31 augustiIdag är det dags för min senaste krönika i Borås Tidning. Den här gången handlar den om det hot mot fria och oberoende medier som kommer från den auktoritära populismen, och hur auktoritära populister på olika sätt försöker underminera förtroende för traditionella medier. Till de strategier som tillämpas hör upprepade anklagelser mot medierna för ”falska nyheter” eller för att vara politiskt partiska även när sådana anklagelser saknar empiriskt stöd. Ytterligare en strategi – som jag inte fick plats med i krönikan – handlar om att upprepade gånger hävda att förtroendet för medierna sjunker, även när det inte stämmer.

Ett nyckelord i dessa sammanhang är ”upprepade”: säkerligen väl medvetna om att människor har en tendens att uppfatta påståenden som de hör många gånger som mer sanna hoppas de auktoritära populisterna med sin upprepade kritik att droppen till sist ska urholka stenen och att folk ska börja tro på anklagelserna, oavsett om de har stöd i forskning eller inte.

Hela krönikan kan läsas här.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s