Folkvalda som hot mot demokratin

BT juni 2020Idag är det dags för min senaste krönika i Borås Tidning. Denna gång handlar den om att det främsta hotet mot demokratin utgörs av folkvalda som använder den legitimt erövrade makten för att successivt underminera demokratin – och att det accepteras av många som har fastnat i tron att demokratin bara är hotad om det finns grupper som med våld försöker störta den.

I krönikan tar jag även upp forskning som visar att många svenskar tycker att det vore bra med en politisk ledare som inte behöver bry sig om parlament och val. I ljuset av det kan man fråga sig hur starka protesterna skulle bli om svenska politiker successivt började montera ner demokratin, genom att till exempel inskränka religionsfriheten eller mediernas oberoende.

Hela krönikan kan läsas här. Vid sidan av det kan jag starkt rekommendera boken How democracies die av statsvetarna Steven Levitsky och Daniel Ziblatt. Det är i mitt tycke en av de viktigaste böckerna som har skrivits under de senaste åren.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Demokrati och politik, Nya publikationer och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s