Ny artikel om medieanvändning och attityder till invandring

IMR 2019Nu har min senaste forskningsartikel publicerats i International Migration Review. Artikeln är skriven tillsammans med Nora Theorin, och handlar om effekterna av medieanvändning på människors attityder till invandring och perceptioner av invandring och hur den påverkar Sverige. Liksom vår tidigare rapport för Delegationen för migrationsstudierAttityder till invandring. En analys av förändringar och medieeffekter i Sverige 2014–2016 – bygger den på en panelundersökning som genomfördes i Sverige under den, vad gäller invandring, dramatiska perioden mellan  2014 och 2016.

Rubriken på vår nya artikel är Some Media Matter More Than Others: Investigating Effects on Attitudes toward and Perceptions of Immigration in Sweden. Bland mycket annat visar studien att det finns ganska begränsade effekter på människors attityder till och perceptioner av invandring av att använda sig av traditionella nyhetsmedier, men också – minst lika viktigt i dagens medielandskap – att det finns tydligare och mer konsistenta effekter av att använda sig av medier som har tydligare politiska agendor. Mer specifikt visar resultaten bland annat att användning av in invandringskritiska Avpixlat (föregångaren till Samhällsnytt) leder till mer negativa attityder till invandring medan användning av mer invandringspositiva ETC leder till mer positiva attityder. I den utsträckning som människor allt mer använder sig av mer eller mindre ”alternativa medier”, med tydligare politiska agendor, riskerar detta att leda till ökad polarisering, inte bara när det gäller attityder till sakfrågor som invandring utan också vad gäller hur människor uppfattar verkligheten och effekterna av olika fenomen.

För den som är intresserad av att ladda ner finns artikeln för nedladdning via tidskriften. Det går också att mejla mig (jesper@jesperstromback.com) om man vill få artikeln. Jag kan också rekommendera min och Noras tidigare rapport på samma tema, som är på svenska och finns för gratis nedladdning via Delegationen för migrationsstudier.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s