Nya artiklar för nedladdning

ComRIdag har jag lagt till ytterligare två vetenskapliga artiklar för nedladdning. Den ena är skriven tillsammans med Daniela Dimitrova (Iowa State University), Adam Shehata (Göteborgs universitet) och Lars Nord (Mittuniversitetet), och har titeln The Effects of Digital Media on Political Knowledge and Participation in Election Campaigns: Evidence from Panel Data. Den är ursprungligen publicerad i Communication Research, vilket är en av de ledande tidskrifterna inom medie- och kommunikationsvetenskapen. Som framgår av artikelns titel och abstrakt handlar den om vilka effekter användningen av olika digitala och sociala medier har på människors politiska kunskaper och deltagande:

While the majority of previous research suggests there are positive relationships between digital media use and political participation and knowledge, most studies have relied on cross-sectional surveys and have thus not been able to firmly establish the chain of causality. Also, there is little research investigating use of different forms of digital media and their relative effects on political participation and knowledge.This study examines (a) the effects of digital media use on political participation and knowledge and (b) whether different forms of digital media use affect people differently. Drawing on two representative panel surveys, the study demonstrates that there are only weak effects of digital media use on political learning, but that the use of some digital media forms has appreciable effects on political participation.

Den andra artikeln är skriven tillsammans med Spiro Kiousis (University of Florida) och Mike McDevitt (University of Colorado), och publicerad i International Journal of Communication. Titeln på den artikeln ärIjoc Influence of Issue Decision Salience on Vote Choice: Linking Agenda Setting, Priming, and Issue Ownership, och den kan sägas ha både ett teoretiskt och ett empiriskt syfte. Teoretiskt är syftet att länka samman teorin om mediernas dagordningsmakt med teorierna om sakägarskap (issue ownership) och priming, medan det empiriska syftet är att undersöka vilken betydelse det hade om man i valet 2006 ansåg att arbetslösheten var den viktigaste politiska frågan för  sannolikheten att rösta på socialdemokraterna. Eller för att citera artikelns abstrakt:

This study introduces issue decision salience as a mechanism for understanding how issue ownership processes impact vote choice, using panel data from the 2006 Swedish national elections. A model is developed probing the multiple influences of news attention and discussion on issue decision salience, party evaluation, candidate evaluation, and vote decision. The results suggest that a synthesis of agenda setting and priming with issue ownership offers a valuable framework for documenting how issue salience might affect ballot choice.

Med dessa artiklar har jag nu lagt ut 51 vetenskapliga artiklar, 8 bokkapitel, 10 rapporter och 12 böcker för fri nedladdning. Egentligen skulle jag vilja lägga ut allt, men olika regler kring copyright och annat sätter sina begränsningar.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Boktips och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s