Ny upplaga av Political Public Relations på gång

politicalpublicrelations-fFör cirka sex år sedan publicerade jag och Spiro Kiousis  Political Public Relations. Principles and Applications (Routledge, 2011). Det var den dittills första boken som helt fokuserade på public relations i politiska sammanhang och som försökte väva samman teori och forskning inom public relations, politisk kommunikation och statsvetenskap. I det sammanhanget definierade vi political public relations som ”the management process by which an organization or individual actor for political purposes, through purposeful communication and action, seeks to influence and to establish, build and maintain beneficial relationships and reputations with its key publics to help support its mission and achieve its goals”.

Totalt innehåller boken 15 kapitel som analyserar och diskuterar olika aspekter av political public relations som både teori och praktik, skrivna av forskare inom public relations, politisk kommunikation eller statsvetenskap. Ambitionen med samtliga kapitel var att integrera teorier från samtliga dessa – och i vissa fall även andra – forskningsfält. De kapitel som ingår i boken är:

1. Political Public Relations: Defining and Mapping an Emergent Field, av Jesper Strömbäck och Spiro Kiousis

2. Political Public Relations: Remembering Its Roots and Classics, av Diana Knott Martinelli

3. Political Public Relations, News Management, and Agenda Indexing, av Paul S. Lieber och Guy J. Golan

4. Political Public Relations and Agenda Building, av John C. Tedesco

5. Presidential Public Relations, av Matthew Eshbaugh-Soha

6. Political Public Relations and Election Campaigning, av Paul Baines

7. Corporate Issues Management and Political Public Relations, av Robert L. Heath och Damion Waymer

8. Political Public Relations and Political Marketing, av Darren G. Lilleker och Nigel Jackson

9. Political Public Relations and Strategic Framing, av Kirk Hallahan

10. Political Public Relations and Crisis Communication: A Public Relations Perspective, av W. Timothy Coombs

11. Political Public Relations and Relationship Management, av John A. Ledingham

12. Political Public Relations and Government Communication, av Karen Sanders

13. Global Political Public Relations, Public Diplomacy, and Corporate Foreign Policy, av Juan-Carlos Molleda

14. Digital Political Public Relations, av Kaye D. Sweetser

15. Political Public Relations Research in the Future, av Spiro Kiousis och Jesper Strömbäck

Sedan dess har mycket hänt, både i verkligheten och när det gäller forskningen kring political public relations och angränsande fält. På grund av det och därför att boken har sålt såpass bra har förlaget nu bett oss om att göra en ny och reviderad upplaga, vilket vi har sagt ja till.

Under de närmaste 8-9 månaderna (den exakta tidsplanen är inte fastställd ännu) kommer vi därför att arbeta med revideringen av boken. I det ingår bland annat att gå igenom de kapitel som ingick i första upplagan, se över vilka kapitel som ännu håller och vilka som behöver revideras och uppdateras, se över vilka kapitel som saknas, och att hitta författare till alla kapitel.

I det sammanhanget vore vi väldigt intresserade av synpunkter från dem som har läst boken och använt den i sin forskning, i undervisningen, eller i det praktiska arbetet med political public relations. Om du tillhör dessa, hör gärna av dig inom de närmaste veckorna om du har förslag på (a) kapitel som borde utgå eller kraftigt omarbetas, (b) kapitel som borde läggas till, (c) kapitel som du anser behöver arbetas om och uppdateras för att vara up-to-date, (d) forskare som vi borde tillfråga om att medverka i boken, eller (e) något annat vi bör tänka på för att säkerställa att boken blir så användbar och up-to-date som möjligt. Alla konstruktiva synpunkter tas tacksamt emot! Enklast är att skicka dem till jesper@jesperstromback.com.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s