Två grundproblem med debatten om misstron mot medierna

NamnlöstMot bakgrund av den senaste tidens debatt om misstron mot medierna när det gäller deras nyhetsjournalistiska bevakning av invandring och relaterade frågor publicerar jag idag en artikel på Expressens kultursida. Rubriken på artikeln är ”Misstron behöver inte bero på medierna”. I den lyfter jag fram två grundproblem med debatten. Det första är att ledande debattörer helt bortser från den forskning som finns om hur medierna bevakar politik och samhälle i allmänhet och frågor som rör invandring i synnerhet. Det andra är att man helt bortser från den forskning som finns och som handlar om faktorer och mekanismer som påverkar hur människor upplever mediernas rapportering. Dit hör bland annat forskning kring fientliga medier-fenomenet, som jag skrev om häromdagen och publicerade ett kapitel om för några veckor sedan.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, I medierna, Journalistik & medier och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s