Next stop: Japan

conf2016Nu är det bara någon dag kvar till den 66:e årliga konferensen med International Communication Association (ICA), världens främsta forskarorganisation inom medie- och kommunikationsvetenskap, inleds i Fukuoka, Japan. Om någon timme går flyget, och sedan väntar knappt en vecka med hundratals seminarier och tusentals forskarpresentationer. Till det kommer så kallade pre-konferenser på särskilda teman, och för egen del även mitt sista möte med styrelsen för ICA. I och med årets konferens kommer jag att lämna över ordförandeklubban för sektionen för politisk kommunikation, och det blir dags för Peter Van Aelst (Antwerps universitet) att ta över både som ordförande och som ledamot av styrelsen.

Det som gör konferenserna med ICA speciella, jämfört med flertalet motsvarande forskarkonferenser, är att man skickar in fulla papers och inte bara abstracts, och att dessa genomgår en blind peer-review (undantaget utgörs av så kallade panels). Det gör det tuffare att komma med, men det gör också att kvaliteten på de papper som presenteras generellt sett är hög. För egen del fick jag fyra papers accepterade till årets konferens:

– ”Changing Media Technologies, Changing News Media Logic: Understanding the Changing Dynamics of the Mediatization of Politics”, med Frank Esser;

– ”News-Seekers, News-Avoiders, and the Mobilizing Effects of Election Campaigns”;

– ”Opportunity Structures for Selective Exposure: Investigating Selective Exposure and Learning in Swedish Election Campaigns”, med Adam Shehata och Morten Skovsgaard;

– ”Political Participation in a New Media Environment: Investigating the Effects of Traditional and Social Media Use on Political Participation in Sweden”;

Till det kommer två papers som jag fick accepterade till en pre-konferens som handlar om ”Populism in, by, and against the Media”:

– ”Theorizing Populist Political Communication: Towards a Model of its Causes, Forms, and Effects”, med Carstein Reinemann, Toril Aalberg, Frank Esser och Claes de Vreese;

– ”Populist Political Actors and Populist Political Communication”, med James Stanyer och Susana Salgado.

Dessa konferenser brukar vara årets höjdpunkt, när man inte bara får en oöverträffad möjlighet att ta del av mängder av ny spännande forskning utan också träffa kollegor och vänner från världen över. Jag ser därför verkligen fram emot en mycket intensiv och intressant konferens. Det ska också bli spännande att besöka Japan, ett land som jag aldrig har varit i förut!

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s