Ny studie: så har ledarsidorna skrivit om invandring

Migrationen-i-media_omslagMånga har haft och har åsikter om hur svenska medier under de senaste åren har bevakat frågor som rör invandring och integration. Så här långt har det dock funnits mer åsikter än fakta: bristen på empirisk forskning har varit påtaglig.

Igår släppte Institutet för mediestudier dock den nya antologin Migrationen i medierna – men det får en väl inte tala om. I den medverkar jag tillsammans med Niklas Bolin (Mittuniversitetet) och Jonas Hinnfors (Göteborgs universitet) med ett kapitel som handlar om hur svenska nationella ledarsidor har skrivit om invandring och integration under de senaste åren.

Mer specifikt bygger kapitlet på en kvantitativ innehållsanalys av hur ledarsidorna i Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet under perioden från 1 januari 2010 till och med den 30 juni 2015 har skrivit om invandring och integration. Totalt omfattar innehållsanalysen 1000 artiklar.

Undersökningen visar flera intressanta resultat. För det första har frågan om invandring och integration varit framträdande på de undersökta tidningarnas ledarsidor under hela tidsperioden. Från 2014 ökade antalet artiklar om invandring och integration, framförallt i Svenska Dagbladet, men det har skrivits mycket om frågan under samtliga år. Det finns med andra ord inget stöd för tankefiguren att svenska ledarsidor inte har velat eller vågat skriva om invandring och integration.

För det andra finns det en del tydliga skillnader mellan tidningarna. Sett över hela tidsperioden har Dagens Nyheter skrivit mest om invandring och Aftonbladet minst. 2014 och 2015 skrev dock Svenska Dagbladet mest.

En annan aspekt som vi undersöker handlar om vilken partikonstellation som dominerar i de ledarartiklar som handlar om invandring och integration. Resultaten visar att i de flesta fall, cirka 70 procent av artiklarna, finns det inte någon specifik partikonstellation som kan sägas dominera. I de övriga 30 procent av ledarartiklarna visar resultaten dock att SD, fram till och med 2014, dominerar. 2015 dominerar Sverigedemokraterna också i samtliga tidningar utom Svenska Dagbladet där det borgerliga blocket istället dominerar.

Ytterligare en viktig aspekt, och den som har diskuteras mest, handlar om hur invandring har gestaltats på ledarsidorna. Här har vi undersökt om den dominerande gestaltningen av invandring har varit negativ, balanserad/neutral eller positiv. Resultaten framgår av tabellen nedan.

Tabell 4

Som framgår av tabellen visar resultaten att den dominerande gestaltningen i de flesta fall, i snitt 79 procent av ledarartiklarna, har varit balanserad/neutral. I de fall där den dominerande gestaltningen har haft en värderande slagsida är det samtidigt tydligt att en negativ gestaltning av invandring har varit betydligt vanligare än en positiv gestaltning. Det gäller för samtliga år och för samtliga tidningar utom Aftonbladet. Mest negativ har gestaltningen varit i Svenska Dagbladet, följt av Expressen.  Minst negativ – och mest balanserad/neutral – har gestaltningen varit i Aftonbladet. Sett över hela tidsperioden har 17 procent av ledarartiklarna dominerats av en negativ gestaltning medan endast 3 procent  har dominerats av en positiv gestaltning av invandring .

Vad detta visar är att det inte finns något stöd för tankefiguren att svenska ledarsidor skulle ge en överdrivet positiv bild av invandringen till Sverige. Den slagsida som finns handlar inte om att lyfta fram invandringens positiva sidor. Den handlar om att lyfta fram problem förknippade med invandring. Det ligger för övrigt i linje med forskning som handlar om nyhetsjournalistikens innehåll, som visar att nyhetsjournalistiken har en stark tendens att fokusera på problem och negativa företeelser. Bra nyheter är så att säga dåliga nyheter.

För den som vill läsa hela kapitlet kan det laddas ner här. Jag kan också lägga till dels att undersökningen innehåller mer data som vi nu ska gå vidare med att analysera, dels att vi  håller på och undersöker hur ledarsidorna skrev om invandring och integration under den exceptionella hösten 2015. Framöver kommer vi därför att återkomma med fler studier av hur ledarsidorna i svensk nationell press skrev om invandring och integration mellan 2010 och 2015.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Medier & journalistik, Nya publikationer och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s