Nytt kapitel om den politiska nyhetsjournalistiken

Häromdagen publicerade Institutet för mediestudier en ny antologi som handlar om journalistikens förändringar mellan 2007 och 2014. Boken bygger på en omfattande innehållsanalys av nyhetsjournalistiken i 21 medier från Stockholm, Sundsvall och Karlstad under 2007 och 2014: totalt har cirka 10 000 nyheter analyserats.

Tillsammans med Lars Nord medverkar jag i boken med ett kapitel som handlar om den politiska nyhetsjournalistiken, med titeln Samma politiska nyheter, men lite mer privat. Kanske lite förvånande visar resultaten att det inte har skett särskilt stora förändringar över tid: i stort präglas den politiska nyhetsjournalistiken av samma karaktärsdrag 2007 och 2014. En förändring är dock att journalistiken har blivit mindre beskrivande och mer tolkande. 2014 präglas den politiska nyhetsjournalistiken också av ett mer personligt och känslosamt tilltal än 2007. Hur vanligt det är att journalistiken är tolkande och präglad av ett personligt eller känslosamt tilltal varierar dock både mellan utgivningsområde och medietyp. Även om man ska vara försiktig med att dra slutsatser när man endast kan jämföra två tidpunkter är resultaten intressanta i ljuset av forskning kring journalistikens kommersialisering och medialisering.

För den som är intresserad av att läsa mer kan hela kapitlet laddas ner här. Hela boken finns tillgänglig hos Institutet för mediestudier.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Medier & journalistik, Nya publikationer och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s