Nya artiklar för nedladdning

Idag har jag lagt ut två nya tidskriftsartiklar för nedladdning. Den första av dem är publicerad i International Journal of Public Opinion Research och skriven tillsammans med Monika Djerf-Pierre och Adam Shehata. Titeln på artikeln är The Dynamics of Political Interest and News Media Consumption: A Longitudinal Perspective. I den undersöker vi sambandet mellan politisk intresse och nyhetskonsumtion under tidsperioden 1986–2010, och det är i denna artikel som vi först började skriva om det sedermera omdiskuterade begreppet nyhetsundvikare. För att citera artikelns abstract:

This longitudinal study investigates whether the impact of political interest—a key motivational factor behind news consumption—on various forms of news consumption has increased over time. The analysis is based on a unique large-scale representative annual survey conducted in Sweden over the years 1986–2010, enabling a comprehensive analysis of citizens’ total and specific news consumption across multiple channels and platforms. Results show that news consumption has become more polarized between news-seekers and news-avoiders over time, and that political interest has become a more important determinant of news consumption in today’s high-choice media environment.

Den andra artikeln är skriven tillsammans med Frank Esser och publicerades ursprungligen i Journalism Practice för ett par år sedan som en introduktion till ett specialnummer om politikens medialisering som vi var redaktörer. Titeln på artikeln är följaktligen Introduction. Making Sense of the Mediatization of Politics, och i den ger vi en kort introduktion till teorin kring politikens medialisering. För den som vill skaffa sig en snabb och aktuell översikt av teorin kan artikeln förhoppningsvis vara av intresse.

Båda artiklarna, liksom många andra artiklar och en del böcker och bokkapitel, kan laddas ner här.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Egna böcker, Politisk kommunikation och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s