Ny artikel om mediekonsumtion och politisk misstro

Nu har det senaste numret av International Journal of Press/Politics precis publicerats online, och i det medverkar jag med en artikel skriven tillsammans med Monika Djerf-Pierre och Adam Shehata. Titeln på artikeln är A Question of Time? A Longitudinal Analysis of the Relationship between News Media Consumption and Political Trust.

Syftet med studien (som bygger på de nationella SOM-undersökningarna)  är lite förenklat att undersöka hur sambandet mellan mediekonsumtion och politisk misstro har förändrats under tidsperioden 1986–2013. Utgångspunkten är att det finns tämligen mycket forskning kring detta samband, men ingen studie som fokuserar på om sambandet har förändrats över tid. Samtidigt medför de omfattande förändringar som har skett av medielandskapet och människors mediekonsumtion att man inte kan utgå från att sambanden är stabila över tid. Att studier under 1990-talet exempelvis visar att det finns ett positivt eller negativt samband behöver inte betyda att detsamma gäller idag.

Om man tittar på tidigare forskning är ett återkommande mönster att enkätundersökningar visar att det finns positiva, men svaga, samband mellan mediekonsumtion och politiskt förtroende. Detsamma visar vår studie, och trots alla förändringar av medielandskapen och människors mediekonsumtion är sambandet påfallande stabilt. Samtidigt finns det skillnader mellan olika medier. Medan sambandet med politiskt förtroende är positivt när det gäller tittande på TV-nyheter i public service och läsning av morgontidningar finns det inget signifikant samband när det gäller tittande på TV-nyheter i kommersiella kanaler eller läsning av kvällstidningar. Om man bara tittar på läsning av kvällstidningar på papper (ej online) är sambandet med politiskt förtroende dock negativt. Ett intressant resultat är samtidigt att det positiva sambandet mellan att titta på public service och politiskt förtroendet försvagas något över tid.

För den som är intresserad kan artikeln laddas ner via tidskriftens hemsida. Det går också att maila mig (jesper@jesperstromback.com) så kan jag skicka artikeln. Artikelns abstrakt följer nedan:

Although there is plenty of research investigating the linkages between news media use and political distrust, virtually all of these studies focus on the impact of media use on political distrust at a particular point in time. At the same time, the transition from low-choice to high-choice media environments suggests that the relationship might not be stable across time. Whatever the linkages between news media use and political distrust were in the 1980s, 1990s, or 2000s, it cannot a priori be assumed that those linkages are the same or of equal strength today. Against this background, the purpose of this paper is to investigate the changing relationship between news media use and political trust across time. Among other things, the results show that there is a positive linkage between news media use and political trust but also that for some media, this relationship weakens across time.

 

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s