Befogad och viktig kritik av Aftonbladets ”Sverige tycker”

Idag skriver statsvetaren Anders Sundell ett mycket bra och viktigt inlägg på Politologernas hemsida. Ämnet är Aftonbladets ”Sverige tycker” och andra opinionsmätningar som bygger på självselekterande urval, det vill säga att människor själva anmäler sig för att delta. Den typen av undersökningar är notoriskt opålitliga, oavsett om antalet som deltar i undersökningen är 1000 eller 10 000. Skälet är att de inte bygger på ett slumpmässigt urval och att det därför inte går att generalisera till befolkningen i stort. De kan vara användbara om man vill studera sambanden mellan olika variabler, men om man är intresserad av att kunna generalisera resultaten och frekvenserna till befolkningen i stort (eller annan delgrupp) är och förblir undersökningar som bygger på självselektion kroniskt opålitliga.

Att Aftonbladet och andra allt mer väljer att använda sig av sådana metoder – av ekonomiska skäl, får man förmoda, eftersom de är billigare att genomföra – är därför mycket olyckligt. Det illustrerar också att syftet med undersökningarna mindre tycks vara att så långt det är möjligt försöka fånga vad ”Sverige tycker” och mer att få underlag för att skapa nyheter.

För mer om medierna och deras användningar av opinionsmätningar, se gärna min bok Opinion Polls and the Media: Reflecting and Shaping Public Opinion eller en tidigare artikel om ”opinionsjournalistikens dödssynder”. Läs gärna även statsvetaren Henrik Oscarssons tidigare inlägg på politologerna om opinionsundersökningar och felmarginaler.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Journalistik & medier, Opinionsmätningar och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Befogad och viktig kritik av Aftonbladets ”Sverige tycker”

  1. Anonym skriver:

    Sverige tycker används för att skapa opinion, inte för att spegla den

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s