Invandringen stärker Sverige

Under hösten och vintern har debatten kring invandringen blivit allt mer omfattande. Deprimerande ofta utgår den dock från perspektivet att invandringen är en belastning för Sverige. Som jag varit inne på tidigare är det en felaktig syn. Tvärtom bidrar invandringen till att stärka och utveckla Sverige, även ekonomiskt. Visserligen uppkommer det kostnader i ett inledningsskede, men långsiktigt vinner Sverige på invandringen. En jämförelse skulle kunna göras med skolan. Under de år som barn och ungdomar går i skolan uppstår en kostnad för samhället, men långsiktigt är det en investering. Att enbart se de kortsiktiga kostnaderna och bortse från de långsiktiga vinsterna är lika inskränkt i båda fallen.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet med den talande rubriken Invandrarna är en vinst för Sverige konstaterar historikern Dick Harrison också att ”Sverige har tjänat på immigrationen. Invandringen har gett landet en demografisk, kulturell och ekonomisk nettovinst som svårligen kan överskattas. Inte vid ett enda tillfälle har immigrationen varit till långsiktig skada.” Och han fortsätter:

Sverige är inte på något vis unikt. Samma logik – att invandring stärker landet politiskt, ekonomiskt och kulturellt – kan sägas om alla fredstida invandringar genom tiderna, oavsett om det har rört sig om flyktingvågor eller arbetskraftsimmigration. Ju fler invandrare, desto starkare stat. Paradexemplet är USA. Det finns inte ett enda historiskt exempel på att invandring på sikt har varit negativ för mottagarlandet. På denna punkt är vår historiska erfarenhet glasklar – den enda form av immigration som har varit, och är, direkt skadlig är den som utgörs av krigiska invasioner.

Det är bara att instämma, och att hoppas att debatten om invandringen ska skifta karaktär under det nya året. Sverige står inför en lång rad utmaningar inför framtiden – vilka bland annat analyserades av regeringens Framtidskommission – men att människor flyttar till Sverige tillhör inte dem. Det betyder inte att det saknas problem inom integrationspolitikens område, lika lite som det saknas problem inom exempelvis skolpolitikens, skattepolitikens, bostadspolitikens eller det arbetsmarknadspolitiska området. För att de verkliga problem som finns ska kunna lösas bör debatten dock utgå från korrekta verklighetsbeskrivningar.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Artikeltips, Framtidskommissionen, Migration & integration, Svensk politik och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Invandringen stärker Sverige

 1. Pingback: Nya moderaterna & trovärdighet – Annas (m) ödestal | POLITIK är KUL! - f.d. Jubileumsbloggen

 2. Pingback: Jesper Strömbäck http jesperstromback wordpress com 2015 01… | PS Politik

 3. B i r g i t t a skriver:

  Hej Jesper, jag brukar gilla dina artiklar och hittills har de ju byggt på forskning och fakta du fått fram. I denna artikel är det däremot åsikter. Så jag undrar vad du säger om detta svar på ovannämnda artikl av Dick Ericssons?
  http://morklaggning.wordpress.com/2015/01/01/tricky-dick/
  B i r g i t t a

  • jesperstromback skriver:

   Hej Birgitta,

   Tack för din kommentar! Arnstberg kommer med många kommentarer till Harrisons artikel och jag har inte möjlighet att gå in på alla nu. Det som för mig är kärnan i Harrisons artikel – och den tycker jag inte att Arnstberg på något sätt lyckas ”motbevisa” – är att Sverige liksom andra länder långsiktigt utvecklas av och tjänar på fredlig invandring. Det förhindrar inte att Sverige (eller andra länder) har problem med integrationen, inte heller att det kortsiktigt kan uppstå problem, men långsiktigt är det till gagn för de länder som tar emot flyktingar och invandrare. Den bild av invandringens betydelse för mottagarländer som Harrison för fram stämmer betydligt bättre med den forskning jag har tagit del av än Arnstbergs. Jag bedömer också Harrison som mycket mer trovärdig i dessa frågor än Arnstberg.

 4. Pingback: Debatten om invandring & politiska lakejer | POLITIK är KUL! - f.d. Jubileumsbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s