Fyra nya tidskriftsartiklar för nedladdning

Idag har jag lagt till fyra nya tidskriftsartiklar för fri nedladdning. Två av dem handlar om valrörelsejournalistiken och sambanden mellan vilka källor som kommer till tals och de journalistiska gestaltningarna. Den ena av dem jämför Sverige och USA och är skriven tillsammans med Daniela Dimitrova, medan den andra jämför bevakningen av Europaparlamentsvalen 2009 i tolv länder:

– Dimitrova, Daniela V., & Strömbäck, Jesper (2012). Election News in Sweden and the United States: A Comparative Study of Sources and Media Frames. Journalism, 13(5), 604-619.

– Strömbäck, Jesper, Negrine, Ralph, Hopmann, David Nicolas, Jalali, Carlos, Berganza, Rosa, Seeber, Gilg U. H., Seceleanu, Andra, Volek, Jaromir, Dobek-Ostrowska, Boguslawa, Mykkänen, Juri, Belluati, Marinella & Maier, Michaela (2013). Sourcing the News: Comparing Source Use and Media Framing of the 2009 European Parliamentary Elections. Journal of Political Marketing, 12(1), 29-52.

Den tredje artikeln är skriven tillsammans med Michael Karlsson och David Nicolas Hopmann och handlar om journalistikens nyhetsvärderingar och nyhetsurval. Mer specifikt bygger den på en undersökning bland svenska journalister om hur stor betydelse olika faktorer borde ha respektive faktiskt har för vad som blir nyheter. Resultaten visar att det i de flesta fall finns signifikanta skillnader: I flertalet fall bedöms faktorer som journalister anser borde ha stor betydelse som mindre viktiga i praktiken, medan faktorer som journalister anser borde ha mindre betydelse bedöms ha större betydelse i praktiken.

– Strömbäck, Jesper, Karlsson, Michael & Hopmann, David Nicolas (2012). Determinants of News Content. Comparing Journalists’ Perceptions of the Normative and Actual Impact of Different Event Properties When Deciding What’s News. Journalism Studies, 13(5-6), 718-728.

Den fjärde artikeln handlar om användningen av traditionella nyhetsmedier och sociala medier i olika åldersgrupper, och vilken betydelse detta har för människors politiska intresse och politiska deltagande. Resultaten visar – föga förvånande – att det finns stora skillnader mellan åldersgrupper vad gäller deras medieanvändning, men också att användningen av sociala medier bland yngre i viss utsträckning kan kompensera för den lägre användningen av traditionella nyhetsmedier.

– Holt, Kristoffer, Shehata, Adam, Strömbäck, Jesper & Ljungberg, Elisabet (2013). Age and the Effects of News Media Attention and Social Media Use on Political Interest and Participation: Do Social Media Function as Leveller? European Journal of Communication, 28(1), 19-34.

Dessa – och ett stort antal andra publikationer – kan laddas ner här.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Egna böcker och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s