Nytt bokkapitel om mediernas valbevakning

För några dagar sedan släpptes den nya boken Comparing Political Communication Across Time and Space. New Studies in an Emerging Field, redigerad av Maria José Canel och Katrin Voltmer (Palgrave Macmillan). Boken innehåller 14 kapitel som med olika fokus jämför den politiska kommunikationen antingen mellan länder eller över tid. För egen del medverkar jag och Lars Nord med ett kapitel som undersöker valbevakningen i svenska TV-nyheter mellan 1998 och 2010. Särskilt fokus riktas mot förekomsten av tolkande journalistik och gestaltandet av politik som spel, sak och skandaler. Teoretiskt utgår vi i första hand från teorier om journalistikens kommersialisering.

Titeln på kapitlet är It Didn´t Happen Here: Commercialization and Political News Coverage in Swedish Television 1998-2010. Titeln speglar att vi inte finner någon konsekvent trend i riktning mot ökad kommersialisering, så som kommersialiserad journalistik är definierat i den här studien. Det mest tydliga resultatet är att gestaltandet av politik som sakfrågor sjönk mellan valen 2002 och 2010, men när det gäller andra indikatorer visar resultaten en variation som inte direkt kan hänföras till mediernas kommersialisering.

Det betyder inte att det inte förekommer någon kommersialisering av den svenska tv-journalistiken. Den tolkning vi gör är istället att de faktorer som förklarar på vilka sätt svenska tv-nyheter bevakar valrörelser är mer komplexa än vad teorier kring journalistikens kommersialisering ofta gör gällande. Kommersialisering må vara en, men det är inte den enda, faktor som förklarar hur svenska tv-nyheter bevakar valrörelser.

Idag har jag uppdaterat listan med mina publikationer med det nya kapitlet.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer, Politisk kommunikation och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s