Nytt uppdrag i demokratiutredningen

Nu är det klart att jag har blivit utsedd till en av experterna i 2014 års Demokratiutredning, med det formella namnet Utredningen om demokratisk delaktighet och inflytande över det politiska beslutsfattandet. Utredningen leds av Olle Wästberg, och till dess uppdrag hör att

  • föreslå åtgärder som kan bidra till att fler personer erbjuds respektive väljer att åta sig politiska förtroendeuppdrag,
  • analysera formerna för delaktighet och inflytande mellan valen och identifiera samhällsförändringar som kan påverka det demokratiska deltagandet på sikt,
  • föreslå åtgärder som kan stärka individens möjligheter till delaktighet och inflytande under mellanvalsperioder, och
  • belysa frågor om ungas politiska representation, delaktighet och inflytande.

Det ska bli mycket spännande att delta i och kunna bidra till demokratiutredningens arbete. Mycket har hänt sedan den förra demokratiutredningen avslutade sitt arbete, och det finns många skäl att analysera de punkter som lyfts fram i direktiven. I det sammanhanget hoppas jag också kunna lyfta in mediernas betydelse. Ofta ses medierna och medieutvecklingen som en branschfråga, men ytterst är det en demokratifråga, och i det medialiserade samhälle vi lever i kan man inte förstå några former av politiskt beteende utan att också väga in medierna och hur de på olika sätt formar de bilder av verkligheten som vi alla – mer eller mindre – utgår från när vi formar våra egna bilder av verkligheten.

Mer information om utredningen, inklusive direktiven, finns på Demokratiutredningens hemsida. Här finns också pressmeddelandet som Mittuniversitetet idag skickade ut med anledning av att jag blivit utsedd till expert i utredningen.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Demokrati och politik och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s