Nytt bokkapitel om politikens medialisering

Mediatization HOCSNär eller om historien om forskning kring politikens medialisering skrivs kommer 2014 med all sannolikhet framstå som ett avgörande år. Tidigare i år gav jag och Frank Esser ut antologin Mediatization of Politics. Understanding the Transformation of Western Democracies, och vi publicerade också ett specialnummer av Journalism Studies och ett annat av Journalism Practice som handlade enbart om politikens medialisering. Därtill kommer en rad andra kapitel och tidskriftsartiklar som handlar om olika aspekter av politikens medialisering.

Nu har Knut Lundby dessutom precis publicerat den nya handboken Mediatization of Communication. Det är ett mycket imponerande arbete, vars över 700 sidor innehåller 31 kapitel som behandlar olika aspekter av medialiseringsteorin och medialisering som fenomen och process. Ett av dessa har jag skrivit tillsammans med Frank Esser, med titeln Mediatization of Politics: Transforming Democracies and Reshaping Politics. Flera andra kapitel handlar också om politikens medialisering, däribland Mediatization: Rethinking the Question of Media Power av Kent Asp, Mediatization of Public Bureaucracies av Kjersti Torbjørnsrud, Tine Ustad Figenshou och Øyvind Ihlen och Law in the Age of Media Logic av Bryna Bogoch och Anat Peleg.

Därtill kommer en rad andra kapitel som handlar om allt från medialisering av religion, populärkultur, sport, vetenskap och utbildning till olika teoretiska aspekter och dimensioner av medialisering. För den som forskar kring eller är intresserad av medialiseringsteori är detta med andra ord en bok som mer eller mindre måste läsas, och själv ser jag verkligen fram emot att läsa den.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Mediernas makt, Nya publikationer, Politisk kommunikation och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s