Nytt bokkapitel om sociala medier och politiska kampanjer

Campaigning Social MediaNu har den nya boken Presidential Campaigning and Social Media. An Analysis of the 2012 Campaign, redigerad av John Allen Hendricks och Dan Schill, precis släppts. Boken handlar om det amerikanska presidentvalet 2012, och innehåller sjutton kapitel som ur olika vinklar och teoretiska utgångspunkter analyserar användandet och betydelsen av sociala medier under både primärvalskampanjerna och den slutliga valkampanjen.

Själv medverkar jag med ett kapitel skrivet tillsammans med Spiro Kiousis och Emma Svensson, som utifrån public relations-teori analyserar i vilken utsträckning som Barack Obamas och Mitt Romneys kampanjer använde sig av sociala medier för att bygga och odla relationer med väljarna. Kapitlet bygger på en innehållsanalys av över 2000 e-postbrev, Facebook-uppdateringar och tweets. Resultaten visar bland annat att båda kampanjerna i viss grad använde sig av olika strategier som handlar om att odla relationer med mottagarna, men också att relationsbyggande inte var den dominerande strategin för hur kampanjerna använde sig av sociala medier.

Därmed visar kapitlet också att kampanjerna inte drar full nytta av de sociala mediernas potential för relationsbyggande, samtidigt som vi också diskuterar i vilken grad det verkligen är rationellt för politiska partier och kampanjer att satsa på relationsbyggande och interaktivitet just under de mest intensiva faserna av valkampanjerna. Utifrån detta diskuterar kapitlet också resultatens betydelse för teoribildningen kring politisk public relations och relationsteorin.

För den som är intresserad finns mer information om boken här, och den kan beställas bland annat via bokus.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer, Strategisk kommunikation och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s