Bra artikel av Reinfeldt om behovet av att se de som riskerar att hamna utanför

Idag skriver statsminister Fredrik Reinfeldt en viktig artikel i Aftonbladet om att vi måste se de unga killar och män som riskerar att hamna utanför – de som Bo Rothstein i debattboken Framtidsutmaningar. Det nya Sverige kallar de tredubbelt ratade. Det handlar om de som inte lyckas i skolan, som därför riskerar att inte lyckas på arbetsmarknaden, och som därför riskerar att inte lyckas med familjebildningen.

Detta är en mycket viktig fråga, och jag gläds därför över att statsministern lyfter upp den. Jag gläds också åt att han i artikeln lyfter fram bland annat min forskning om de framväxande informationsklyftorna mellan nyhetssökare och nyhetsundvikare. För demokratin och den sociala sammanhållningen är det en betydande utmaning att växande informationsklyftor riskerar leda till såväl ökade kunskaps- och deltagandeklyftor som färre gemensamma referensramar. I den utsträckning som olika grupper allt mer väljer bort traditionella nyhetsmedier för att istället söka sig till informationskällor som bekräftar deras egna åsikter och verklighetsbilder riskerar det också leda till minskad allmänbildning, ökad desinformation och ökad polarisering. Typiska exempel på det är de som förlitar sig mer på diverse främlingsfientliga bloggar och hemsidor än såväl traditionella medier som vad olika undersökningar och forskning visar när det gäller – i det här fallet – migration och integration.

Det framväxande medielandskapet har gjort det allt enklare att hålla sig informerad, men också att undvika allt vad seriös och faktaorienterad information heter. Särskilt problematiskt är det ifall de som inte lyckas i skolan, på arbetsmarknaden och i familjebildningen också är de som antingen söker sig bort från allt vad seriös nyhetsförmedling heter eller söker sig till mer extrema och åsiktsdrivna informationskällor. Det riskerar att ytterligare öka polariseringen och utanförskapet.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, I medierna, Svensk politik och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s