Ny tidskriftsartikel om digitala medier och deras effekter

Nu har det senaste numret av Communication Research publicerats, och i det medverkar jag med en artikel skriven tillsammans med Daniela Dimitrova, Adam Shehata och Lars Nord. Titeln på artikeln är The Effects of Digital Media on Political Knowledge and Participation in Election Campaigns: Evidence From Panel Data.

Trots att artikeln publiceras först nu har den dock funnits online ända sedan november 2011, då den publicerades som en så kallad ”OnlineFirst”. Ibland tar det tid innan forskningsartiklar verkligen kommer i tryck, inte för att forskarna är långsamma utan därför att publiceringsprocessen är det.

I vilket fall, grundfrågan i artikeln är vilka effekter – om några – som användandet av olika typer av digitala medier har när det gäller politiskt deltagande och politiska kunskaper. Bidrar användandet av nyhetssajter online, av partiernas hemsidor och av sociala medier för politiska syften till att öka människors politiska kunskaper och deltagande?

Artikeln bygger på en panelundersökning som Demokratiinstitutet Demicom genomförde i samband med riksdagsvalet 2010, och resultaten visar att användandet av digitala medier hade mycket svaga effekter på människors politiska kunskaper. Däremot fanns det ett samband mellan användandet av vissa – men inte alla – former av digitala medier och politiskt deltagande. Framförallt bidrog användandet av sociala medier för politiska syften till ökat politiskt deltagande. För att citera artikelns abstract:

While the majority of previous research suggests there are positive relationships between digital media use and political participation and knowledge, most studies have relied on cross-sectional surveys and have thus not been able to firmly establish the chain of causality. Also, there is little research investigating use of different forms of digital media and their relative effects on political participation and knowledge.This study examines (a) the effects of digital media use on political participation and knowledge and (b) whether different forms of digital media use affect people differently. Drawing on two representative panel surveys, the study demonstrates that there are only weak effects of digital media use on political learning, but that the use of some digital media forms has appreciable effects on political participation.

Det känns oerhört bra att artikeln nu har publicerats ”på riktigt”. Dels är Communication Research en mycket bra och tuff tidskrift, dels är detta en av de första studierna som undersöker effekten av digitala medier på politiska kunskaper och politiskt deltagande utifrån paneldata. Därmed har vi haft möjlighet att undersöka inte bara om det finns ett allmänt samband mellan medieanvändning å ena sidan och politiska kunskaper och politiskt deltagande å den andra, utan också om det finns direkta orsakssamband.

Förhoppningsvis kan artikeln vara av intresse inte bara inomvetenskapligt, utan också när partierna och medierna nu bygger upp sina strategier och organisationer för valrörelserna till Europaparlamentet och riksdagen senare i år.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s