Framtidsutmaningar i TV4 Nyhetsmorgon

Igår var jag med i TV4 Nyhetsmorgon för att diskutera olika framtidsutmaningar som Sverige står inför. Diskussionen handlade särskilt om tre områden: killar och män som inte lyckas i skola och arbetsliv och som känner sig som förlorare på utvecklingen eller utanför samhället, behovet av att hitta sätt att åstadkomma en utveckling som både ekologiskt och ekonomiskt är långsiktigt hållbar, och behovet av både arbetskraftsinvandring och flyktinginvandring för att Sverige ska kunna klara välfärdens finansiering när allt fler blir allt äldre och andelen i den yrkesverksamma åldern sjunker. Hela intervjun kan ses via TV4 Nyhetsmorgons hemsida.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Framtidskommissionen, I medierna och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Framtidsutmaningar i TV4 Nyhetsmorgon

  1. Åke Ortmark skriver:

    Du talar ofta om ”hållbar” utveckling. Exakt vad menas med det? Har du utan reservationer accepterat de tolkningar av verkligheten som företräds av Rockström, Wijkman m fl? Det finns stor anledning att ifrågasätta deras alltför alarmistiska bedömningar. Det råder i n t e någon s k konsensus i den vetenskapliga världen.

    • jesperstromback skriver:

      När det gäller klimatets utveckling råder det absolut konsensus inom den vetenskapliga världen om att det finns en växthuseffekt, att den bidrar till en högre global medeltemperatur, och att mänskliga aktiviteter är central förklaring till den utvecklingen. Exakt hur mycket den globala medeltemperaturen kan förväntas öka vet ingen med säkerhet, och det beror givetvis också på hur utsläppen av växthusgaser kommer att utvecklas. Den rapport från FN:s klimatpanel som presenterades i Stockholm i september 2013 sammanfattar på ett gediget sätt vetenskapsvärldens bedömningar och prognoser, inklusive graden av säkerhet eller osäkerhet i olika prognoser för framtiden. Angående vikten av och utmaningarna när det gäller att göra förutsägelser om framtiden, och hur man bör behandla osäkerhet i prognoserna, kan även Nate Silver’s bok ”The Signal and the Noise” (2012) rekommenderas. När det gäller definitionen av hållbar utveckling finns det olika förslag, men de flesta går tillbaka till Brundtland-kommissionen, där hållbar utveckling definieras som vår förmåga att tillfredsställa dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov. Om den nuvarande utvecklingen fortsätter går vi mot en framtid där den globala medeltemperaturen inte bara kommer att vara högre: det kommer också påverka bland annat havsnivåerna, den ekologiska mångfalden, tillgången till så kallade ekosystemtjänster, livsmedelsförsörjningen och tillgången till vatten, och det kommer med all sannolikhet leda till fler extrema väderhändelser och naturkatastrofer som översvämningar, extrema värmeböljor och torka. Det är inte en ekologiskt hållbar utveckling – och skulle även påverka den ekonomiska hållbarheten negativt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s