Ny tidskriftsartikel om politik och public relations

Nu har det senaste numret av Public Relations Journal publicerats online. Det är ett specialnummer som handlar om political public relations, och som har redigerats av Spiro Kiousis och mig själv. I det medverkar vi också med den gemensamma artikeln Political Public Relations: Old Practice, New Theory-Building.

Artikeln handlar om det faktum att public relations länge varit en integrerad del av politiken, samtidigt som den mesta forskningen inom public relations fokuserar på public relations inom den kommersiella sfären. Det är olyckligt, inte minst eftersom det finns mycket som skiljer politiska organisationer och politiska kontexter från kommersiella organisationer och kontexter, vilket gör att villkoren för public relations skiljer sig åt.

För att förstå public relations i politiska sammanhang behöver man därför förstå vad som gör politiska organisationer och kontexter speciella, och för att veta i vilken utsträckning som etablerade teorier inom public relations är giltiga också för politiska organisationer och kontexter behövs det mer forskning kring public relations i politiska sammanhang. I artikeln listar vi också tio faktorer som skiljer politiska organisationer och kontexter från de kommersiella organisationer och kontexter där den mesta forskningen inom public relations har gjorts.

För den som är intresserad kan artikeln Political Public Relations: Old Practice, New Theory-Building laddas ner här. Även övriga artiklar i detta specialnummer av Public Relations Journal kan laddas ner gratis via tidskriftens hemsida. För den som är intresserad av public relations i politiska kontexter rekommenderar jag också boken Political Public Relations: Principles and Applications, som jag och Spiro Kiousis publicerade för något år sedan.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer, Strategisk kommunikation och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s